Annons:

Norwegian och Finnair ökar antalet passagerare i december

Norwegian hade över 1,3 miljoner passagerare i december. Kabinfaktorn var på 83,6 procent i december, sex procentenheter högre än samma månad 2022. Under 2023 hade Norwegian totalt över 20 miljoner passagerare, en ökning med 16 procent jämfört med förra året, enligt ett pressmeddelande.

”Dagarna före julafton påverkades driften av vinterstormen Pia”

Även Finnair har ökat antal passagerare jämfört med föregående år och månad, punktligheten påverkad av svåra väderförhållanden. 

Finnair har ökat antal passagerare jämfört med föregående år och månad, punktligheten påverkad av svåra väderförhållanden. I december transporterade Finnair 878.200 passagerare, vilket var 5,4 procent fler än i december 2022 och 8,2 procent fler än i november 2023. Månadssiffrorna är inte helt jämförbara eftersom det var en dag mindre i november.

Den totala kapaciteten för Finnair, mätt i Available Seat Kilometres (ASK), ökade i december med 7,8 procent jämfört med samma månad föregående år och med 8,5 procent jämfört med föregående månad. Finnairs trafik, mätt i Revenue Passenger Kilometres (RPK), ökade med 5,1 procent jämfört med samma månad föregående år och med 8,4 procent jämfört med föregående månad. Kabinfaktorn (PLF) minskade med 1,8 procent-enheter jämfört med föregående år och med 0,1 procent-enheter jämfört med föregående månad till 70,9 procent.

Många av Finnairs fraktsiffror ökade jämfört med föregående år i december på grund av Qatar Airways-samarbetet samt ökad kapacitet i Asien och Europa. Frakt som transporteras på flygningar som en del av samarbetet med Qatar Airways, där fraktkapacitet helt allokeras till och säljs av Qatar Airways, rapporteras av Finnair under fraktsiffror för Mellanöstern. 

Björn Kjos Norwegians grundare och Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Norwegians koncernchef Geir Karlsen är nöjd med årets sista månad:

– Med över 1,3 miljoner passagerare i december blir det sammanlagt över 20 miljoner passagerare för helåret 2023. Jag är mycket glad över att kabinfaktorn ökar betydligt jämfört med december förra året. Det är även glädjande att se att den positiva bokningstrenden från 2023 ser ut att fortsätta även under 2024. Vi ser nu att många passar på att boka resor under den pågående nyårskampanjen, enligt ett pressmeddelande.

Norwegian hade 1 308 441 passagerare i december, relativt likt december 2022. Kapaciteten (ASK) var 2 013 miljoner säteskilometer, vilket är fem procent lägre än förra året, medan faktisk passagerartrafik (RPK) var 1 684 miljoner säteskilometer. I december hade Norwegian i genomsnitt 65 flygplan i drift och 99,5 av alla planerade flygningar genomfördes. Punktligheten, som mäter andel avgångar inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell, var på 70,4 procent och kraftigt påverkat av stormen Pia. Trots det landade 93 procent av alla flygningar under månaden enligt tidtabell eller inom en timme från planerad ankomst.

Under 2023 valde 20,6 miljoner passagerare att flyga med Norwegian vilket är en ökning med 16 procent. Kapaciteten ökade med 18 procent medan kabinfaktorn ökade med två procentenheter till 84,7 procent.

– Dagarna före julafton påverkades driften av vinterstormen Pia men tack vare en gedigen insats och god planering från kollegorna, kunde vi snabbt sätta in flera extra avgångar och därmed flyga hem kunderna till julfirandet, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

I december meddelande Konkurrensverket i Norge att Norwegian får köpa Widerøe och transaktionen genomförs senare den här månaden. De två bolagen kompletterar varandra bra och kommer att ge kunderna ett bättre linjeutbud och möjligheter till genomgående resor i Norge och internationellt.

I december lanserade Norwegian nya linjer från Norge till Rhodos, Palma, Edinburgh och Istanbul. Sommarprogrammet 2024 erbjuder över 330 linjer till över 120 destinationer.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024