Annons:

Annons:

Norwegians flyktingplan ska hjälpa barn

På måndag flyger Norwegian ett plan med förnödenheter till syriska flyktingbarn i Jordanien, i samarbete med Unicef. Kabinchefen Rania Hido, som själv har flytt krig, är med. – Jag vill visa dem att det finns en framtid, säger hon.

Det är i samarbete med Unicef Norge som Norwegian gör flygningen till Amman i Jordanien. Flygbolaget ställer ett plan till förfogande, utan kostnad, och packar det fullt med nödhjälp och skolmaterial för att dela ut det i ett av världens största flyktingläger.

Med på resan är piloten Chadi Hana, vars föräldrar flydde till Sverige från Syrien på 1970-talet, och kabinchefen Rania Hido. Som två-åring flydde hon och hennes familj från Libanon 1976, när inbördeskriget rasade. Nu vill hon hjälpa de syrier som flyr inbördeskriget i sitt land.

– Jag kan sätta mig in i deras situation, mina föräldrar har varit med om det de är med om. När man flyr lämnar man allting, bokstavligen allt, säger Rania Hido.

Under en längre tid har Norwegian samlat in pengar till flyktinghjälp från sitt nätverk och sina kunder. Målet är att nå 2 miljoner kronor. I förra veckan hade de nått 1,6 miljoner kronor.

Planet lyfter från Oslo måndag den 2 november, mellanlandar i Köpenhamn för att lasta på förnödenheter, och flyger sedan vidare till Amman. Några timmars bilväg därifrån ligger flyktinglägret. Väl på plats kommer Rania Hido hjälpa till att dela ut förnödenheterna till barn i lägret. Hon gör resan för att hon vill hjälpa.

– Vi måste det, det är en fråga om medmänsklighet. Det här är min chans att hjälpa.

Hon vill visa flyktingarna att det finns människor som vill hjälpa dem, men inte bara det.

– Jag vill visa dem att det finns en framtid, jag är ett bevis på det.

När hennes föräldrar flydde från Libanon 1976 var det mer organiserat än den situation dagens flyktingar upplever. Hennes pappa flög från Libanon till Sverige i april, i november följde hon själv efter tillsammans med sin mamma och sina syskon.

– Vi kommer alltid att vara tacksamma mot Sverige, mot allt vi har fått. Vår bakgrund gör att vi uppskatar en del saker mer, att vi inte tar allt för givet.

Norwegians vd Björn Kjos uppmuntrar bolagets våra kunder och samarbetspartners att vara med i hjälpinsatsen för att ge de här barnen en framtid.

För Unicef Norge är insatsen viktig för att undvika att de här barnen blir en förlorad generation. Då är skolutbildning avgörande.

– De syriska flyktingbarnen har förlorat allt. Därför är det bra att vi tillsammans med vår mångåriga samarbetspartner Norwegian kan mobilisera folk att fylla ett plan med nödhjälp som går direkt till dem. Tillsammans kan vi se till att de här barnen får hopp och en framtid, säger Unicef Norges generalsekreterare Bernt G Apeland i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.