Annons:

Annons:

Norwegians krav på sin personal är helt rätt

Travel News chefredaktör analyserar det norska flygbolagets smink- och klädkrav på sin personal.

Vi lever i de lättkränktas tid. Mest kränkt vinner alltid. Jag tänker på detta när jag läser om Norwegians krav på sin personal. Arbetsgivaren vill att de som möter kunderna i kabinen ska vara hela och rena. De ska inge förtroende och i händelse av en olycka eller oro ska de agera lugnt och disciplinerat.

Före de lättkränktas tidevarv hade det räckt att skriva ut att personalen ska använda sunt förnuft när de väljer sina kläder och hur mycket de sminkar sig. Men nu är tiden galen och då måste företaget precisera hur höga klackar, hur långa ögonbryn ska vara och att män inte ska sminka sig av andra anledningar än att dölja sjukdomar. Jag tror helt enkelt att arbetsgivaren vill försäkra sig det som sker i ett flygplan ska uppfattas som professionellt och inte distrahera speciellt flygrädda passagerare.

“Det kan strida mot lagen” hävdar statssekreterare Frida Blomgren (V) på Kultur- och jämställdhetsdepartementet i Norge.

Gränsen mellan privat och professionellt ska alltså upphöra.

Vi lever i en tid när alla privata behov och önskningar ska realiseras omedelbart. Men förlåt, men varför ska detta ske på betald arbetstid? Kanske är det dokusåpornas fel? I dem har vi i tjugo års tid fått se människor leva ut de mest bisarra konflikter för att det ska bli “bra tv”. Och ja, det har blivit en massa roliga tv-program, men verkligheten är inget tv-program.

Nu har sociala medier tagit över denna roll. Blev du kränkt när väktarna kastade av dig från pendeltåget för att du saknade en biljett? Skriv några rader på Instagram och ta en bild. Snart har du tusen tummen upp på ditt inlägg. Att sociala medier och verkligheten är två skilda väsen tycks ingen begripa.

Jag är oroad över utvecklingen. Mesta möjliga konflikt skapar inte ett bättre samhälle.

Men kanske är Norwegians krav på sin personal ett bevis på att utvecklingen går åt rätt håll. Det är ju en poäng att det inte är de anställda som klagar på kraven utan en politiker får betalt av staten.

Jag vill i alla fall mötas av servicepersonal som är hel och ren och som förstår att de kan leva ut alla behov, åsikter och lustar på fritiden. På arbetet däremot är det skönt med ordning och reda och lön på fredag.

En god vän tipsade mig nyligen om hur man fick sitt äktenskap att hålla. “Du behöver inte säga allt du tänker på.” Tycker du detta verkar tufft? Tänk då på ordet allt. Börja med att säga hälften och se hur det tas emot.

 

14 kommentarer

 1. M: Du måste förstå att problemet är att du lever i en illusion av vad som inger förtroende. Att du låter exakt det du nämner, dina fördomar, styra vad som inger förtroende. Och det är synd. Mest för dem du dömer ut som inte förtroendeingivande. Men jag tror det är på väg att förändras. Tack och lov tar en mer en mer öppesinnad generation snart över.
 2. Reseledaren: Instämmer med vad M säger, till fullo.
 3. Robert: Väl sagt! Jag vill inte ha flygvärdinnor med rosa hår och näsring, eller för den delen superlånga ögonfransar och jättelånga lösnaglar. Det är inte professionellt och representativt, och hör alltså inte hemma på en arbetsplats.
 4. Barbro Linde: Instämmer helt med Travelnews Chefredaktör! Hela, rena och glada! Inget tjafs!
 5. Karl: Håller med TNs chefredaktör, lite ordning och reda ska det va
 6. Per: Han har helt rätt. Anledningen att det är en politiker som är betald av staten som klagar, beror på att det är inget riktigt jobb, statliga byråkrater har aldrig haft några krav på sig, de kan leka hela dan skattebetalarna står för notan.
 7. ShoePer: Mycket väl formulerat och klockrent. Hoppas det tar väldigt lång tid innan den lättkränkta och verklighets flyende generationen försöker ta över. Fast det kommer inte funka ändå för deras fokus ligger enbart på telefonen, likes, putande implantat och sociala medier. Vi äldre kommer behöva arbeta tills vi har ena foten i graven. 🤣
 8. Gun Karlsson: Att avkräva personal att smörja in ansiktet med kemikalier tycker i alla fall jag är förbannat korkat. Behöver piloterna också förnedra sig på det viset för att duga?
 9. Anders: Klart dom ska vara sminkade o rena
 10. Joar: Venstre i Norge är inte detsamma som Vänstern i Sverige, går mer att jämföra med Liberalerna, både i storlek och politik!
  • Redaktionen: Ändrat detta nu. Ber om ursäkt för fel om vänstern i Sverige.
 11. Björn: Äntligen!
 12. Peter N.: Definitivt inte bara fördomsfull. Dessutom olovligt okunnig. Jag tror major Björklund hade protesterat vilt om någon stämplat hans Nyliberala parti som "vänster". Detsamma gäller helt säkert för hans systerparti (V=Venstre) I Norge, som inte ens drar sig för att samregera och ge stöd åt en regering som innefattar norska extremhögern.
 13. Peter N.: Jag noterar att texten nu ändrats från att försöka demonisera och generalisera allt "vänster", efter mitt påpekande att norska (V) inte alls är ett parti som är "vänster", utan borgerligt. Passade det inte att helt enkelt bara byta ut "vänster" mot "borgerligt" då, tro? Nej, nu är det troligen dokusåpornas fel, om något. Men dokusåpor är väl ändå ett allt igenom borgerligt påfund - om något!

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.