Annons:

Premium "Våra ägare var fullt medvetna om att det skulle bli förlust inledningsvis", säger Anna Petre, jurist och styrelseproffs som är vd i Västflyg på halvtid.

Nya linjer till Bromma: Västflyg satsar lokalt i motvind

Västflyg växlar upp och startar ett inrikesbolag när Växjö och Visby i juni får dagliga flygningar till Bromma. ”Fler orter kan hänga på, men vi ska inte bygga ett nytt BRA”, säger vd Anna Petre.

Västflyg startade mitt i pandemin 2021 då Bromma fortfarande var nav för inrikesflyget. Sedan BRA flyttat till Arlanda är Västflyg den enda kommersiella aktör som driver linjeflyg till centrala Stockholm.

Bolaget har haft sviktande ekonomi sedan start, men starka uppbackare i ägarkretsen. 2023 hade Västflyg 16 000 passagerare och omsatte 30 miljoner kronor, men gjorde en förlust på 7,3 miljoner. Ägarna har lagt in 15,8 miljoner i villkorat aktieägartillskott och gett kapitaltäckningsgaranti om 2 miljoner för att säkra det egna kapitalet.

– Våra ägare var fullt medvetna om att det skulle bli förlust inledningsvis, säger Anna Petre, jurist och styrelseproffs som är vd i Västflyg på halvtid.

– De gör detta för sina övriga verksamheter och för att de brinner för sin hembygd och vill ge något tillbaka.

Västflyg har inte haft några enkla första tre år:

– Pandemin, lågkonjunkturen, flygskammen, resepolicies som förbjuder flyg, digitala affärsmöten och svag krona när vi leasar flygplan i euro och tankar i dollar, sammanfattar Anna Petre.

Västflyg gjorde i fjol 1 000 flygningar med sin Saab 340, de flesta mellan Trollhättan och Bromma, på vintern två i veckan till Sälen och på sommaren två i veckan till Visby. Bolaget köper miljöbränsle direkt från Neste och blandar in maximalt tillåtna volym upp till 50 procent.

De fem ägarna har hållit ut och nu är det dags för nästa steg för att ta in Växjö och Visby i verksamheten. Bolaget struktureras om så här:

Ett moderbolag bildas med tre dotterbolag för respektive destination. Lokala entreprenörer och eldsjälar äger 49 procent av döttrarna och tar den ekonomiska risken, moderbolaget äger 51 procent.

– Våra förluster har varit kontrollerade och hanterbara. Med två, tre fler passagerare på varje flygning når vi break even, säger Anna Petre.

– Vi vill inte bygga något nytt BRA med stor overhead, utan ska använda vår befintliga infrastruktur. På sikt behöver vi hitta ett nytt namn och öka marknadsföringen.

Västflyg har hittills haft fem piloter och tre flygvärdinnor, varav några på deltid, för att hålla i gång trafiken mellan Trollhättan och Bromma. Nu ska bolaget leasa en ATR-42 och ännu en Saab 340 för att klara de två nya linjerna och söker fler piloter.

– Om den här modellen lyckas kan fler destinationer hänga på, säger Anna Petre.