Annons:

Annons:

Nya visum-krav från USA: Måste ange användarnamn på sociala medier

USA trappar upp kontrollerna av de som ansöker om visum. Nu måste nästan alla ange sina användarnamn på sociala medier, telefonnummer och mejladresser fem år tillbaka i tiden – om de planerar en längre resa till landet, skriver Dagens Nyheter.

Trumpadministrationen lade fram ett förslag om skärpta visumregler i mars förra året. Då beräknades de omfatta 14,7 miljoner personer om året, uppger BBC.

”Vi arbetar konstant för att hitta mekanismer för att förbättra vårt kontrollsystem i syfte att skydda amerikanska medborgare, samtidigt som vi stödjer lagliga resor till USA”, uppger amerikanska UD i ett uttalande.

Människor som reser till USA för att arbeta eller studera berörs, däremot undantas en del diplomater och tjänstemän från de nya reglerna.

Tidigare behövde bara personer som kontrollerades särskilt noggrant lämna över den här informationen, till exempel de som hade besökt delar av världen kontrollerade av terrorgrupper.

Den som ljuger om sina sociala medier riskerar ”allvarliga immigrationskonsekvenser”, uppger tidningen The Hill.

Med ett svenskt pass kan man resa till USA och stanna i upp till 90 dagar utan ett visum. Men man behöver ansöka om inresetillstånd, en så kallad ESTA-ansökan.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.