Annons:

Nytt askmoln hotar flyget – 13 år efter Eyjafjallajökull

Var geografiskt kommer ett vulkanutbrott att ske – om det över huvud taget inträffar? Osäkerheten efter alla jordskalv på Island är fortsatt stor. För flyget vore en upprepning av askmolnet 2010 en mardröm.

Svenska resenärer uppmanas nu att kontakta sitt flygbolag efter varningar om att ett vulkanutbrott på Island skulle kunna få stora konsekvenser för flygtrafiken.

Vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010 ledde till att flygtrafik fick ställas in i stora delar av Europa under drygt en veckas tid.

– Om det skulle bli någon typ av askpelare så dirigerar vi om flygen, säger SAS presschef Irena Busic.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, påpekar att situationen fortfarande är väldigt oviss men att man ändå bör ta i beräkning att det finns en risk, detta då sprickzonen blivit betydligt längre under helgen och nu delvis går ut under havet.

Vulkanisk aska består av små partiklar som exempelvis glas och när dessa åker in i en flygmotor så smälter dessa fast och får motorn att sluta fungera.

– En jetmotor klarar sig jättedåligt medan till exempel propellerplan klarar sig bättre, förklarar Björn Lund seismolog vid Uppsala universitet.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024