Annons:

Annons:

Piloter sågar SAS planer på nytt bolag: ”Krigsförklaring”

SAS överväger att beställa en mindre modell av flygplan, som kan förläggas i en ny ”självständig enhet”. Med det följer i så fall också nya kollektivavtal för piloter och kabinpersonal som jobbar på de nya modellerna, rapporterar norska Dagens Næringsliv.

Planerna faller inte i god jord hos pilotfacket SAS Pilot Group.

– Om det är vägen som SAS skulle önska att ta, så är det en krigsförklaring mot SAS-piloterna, säger fackbasen Christian Laulund till tidningen.

I våras gick pilotfacket ut i en veckolång strejk, i protest mot bland annat anställningsvillkoren.

2 kommentarer

  1. Sunkan: Piloterna bör rannsaka sig själva. Finns vi kunder/resenärer i deras konsekvensanalys?? Kom inte att påstå att ni är underbetalda. Accepteras inte SAS koncept, då har du/ni valmöjlighet att välja andra arbetsgivare, varför inte RyanAir?? Vi är många som sliter i olika företag. Vid negativa finansiella resultat får organisationen acceptera förändringar. Gäller att se utanför sin ”lilla” bubbla och följa med utvecklingen oavsett hur smärtsamt det är/blir. Det är vid ett antal tillfällen som tjänsteresor utmanats pga piloternas strider. Vi är många som reser med transfer via Arlanda. Konsekvensen blir/ har blivit att Svenskt näringsliv tappar försäljningsintäkterna och internationellt förtroende. En stjärna till flygvärdinnorna som ständigt jobbar för säkerhet och enorm servicegrad. Alltid ett leende på läpparna.
  2. Jervejint: Sunkan kompix. Kabinpersonal finns i kabien enkom för säkerheten. De skall kunna disembarkera en kärra på 90 sekunder vid olycka. Allt det övriga är sekundärt och finns bara för att tillfredställa paxen. De är alla värda sin vikt i guld. Men att jämställa med piloter är enfaldigt. En pilot blir inte vem som helt. Det krävs perfekta förutsättning för att bli en yrkespilot. Därutöver så har de en lång, kostsam och strävsam resa till stolen i cockpit. Förminska inte deras yrke och yrkesstolthet.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.