”Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Det är därför rimligt att utreda hur flyget kan bära en större del av kostnaden för sina klimatutsläpp”, skriver regeringen i ett pressmeddelande i dag.
Utredare är chefsjuristen Gabriella Loman. Hon ska bland annat:
Ge förslag på hur skatten ska utformas för att uppmuntra konsumenter att välja mer miljövänliga alternativ.
- Se över hur skatten kan uppmuntra flyget till effektivare transporter och minskad klimatpåverkan.
- Ta i beaktande att skattens utformning ska samverka med de närings-, transport- och regionalpolitiska målen om bl.a. jobb, tillgänglighet och konkurrenskraft i alla delar av landet.
- Vilka eventuella skattesatser som skulle kunna bli aktuella är inte klart. Miljöpartiet har sedan tidigare drivit idén om en skatt. Då har man pratat om 110 kronor dyrare resor inom EU samt 270 kronor dyrare för resor utanför EU.
Svenskt Flyg är starkt kritiskt till idén om en flygskatt. Branschorganisationen hävdar i en rapport att en flygskatt skulle minska antalet flygpassagerare med 2,4 miljoner passagerare per år, vilket skulle minska statens intäkter med över 3 miljarder kronor. Enligt Svenskt Flyg skulle BNP falla med mer än 6 miljarder kronor.
Anna Wilson, generalsekreterare för Svenskt Flyg, är överraskad. I slutet av oktober träffade hon regeringen för att utarbeta en strategi som ska främja flyget i Sverige.
– Veckan efter tycker man det är en bra idé att eventuellt införa en flygskatt, säger Anna Wilson till di.se.
EU-länder som har en flygskatt sedan tidigare är Tyskland, Italien och Österrike. Nederländerna införde en skatt, men tog bort den när trafiken från Schiphol sjönk, eftersom resenärerna valde att flyga från grannländerna.
– Kastrup kommer att tjäna mest på en svensk flygskatt, säger Anna Wilson till di.se.
Utredningen ska lämnas till finansdepartementet.