Annons:

Regeringen vill testa ansiktsigenkänning på svensk flygplats

Efterlysta personer eller misstänkta för allvarlig brottslighet ska avslöjas vid gränsen – genom ansiktsigenkänning. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag som ska göra det möjligt för polisen att testa tekniken på Skavsta flygplats. – Det är viktigt för att kunna förebygga och bekämpa en lång rad brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S) enligt SVT.

Från och med den 1 januari nästa år ska polisen få möjlighet att testa ansiktsigenkänning med kamera vid gränskontrollen på Skavsta flygplats utanför Nyköping.

– I grunden handlar det om att stärka skyddet av EU:s yttre gränser, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT.

Tekniken har tidigare fått nej av Datainspektionen, som i december 2019 konstaterade att det behövs ändringar i utlänningsdatalagen för att polisen ska kunna genomföra försöken på Skavsta.

Men nu lägger regeringen fram ett nytt lagförslag som ska göra tekniken möjlig.

– Jag tror att det finns en stor uppslutning i riksdagen för detta, säger Morgan Johansson.

Ska avslöja kriminella

Det nya verktyget ska avslöja personer som exempelvis saknar inresetillstånd eller kan tänkas ägna sig åt kriminell verksamhet, enligt Morgan Johansson.

– Vi behöver ett bättre system för att kunna upptäcka de som är efterlysta eller misstänkta för olika former av allvarlig brottslighet. Den här tekniken är en del i en sådan strategi, säger Morgan Johansson enligt SVT.

Passagerare kommer att fotograferas vid gränskontrollen. Med hjälp av biometrisk ansiktsverifiering jämförs bilden sedan med den biometriska bild som finns lagrad på en minneskrets i passagerarens pass.

Ska finnas på fler flygplatser

I en första fas behöver polisen testa tekniken för att utveckla den programvara som används. Ambitionen är att systemet ska finnas på plats på samtliga Sveriges flygplatser med yttre gräns.

– Tanken att man ska bygga ut det här successivt, men det får vi se i vilken takt det blir, säger Johansson.

Som lagstiftningen är utformad i nuläget anser Datainspektionen att polisen inte kan utföra tester med känsliga personuppgifter, vilket biometriska uppgifter är. Morgan Johansson tror dock att svenska folket har förståelse för att tekniken behövs.

– Jag tror att det finns en stor förståelse bland svenska folket för att vi behöver den här tekniken vid våra gränspassager.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024