Annons:

SAS piloternas strejk efter påsk kan leda till flygkaos

Alla SAS-flyg kan ställas in från den 26 april. Förhandlingar mellan SAS och företagets piloter i Skandinavien har brutit samman. Nu hotar flygkaos. Om konflikten inte är löst efter påsk urbryter strejk och alla flyg ställs in från och med 26 april. Enligt SAS tjänar en pilot idag 93 000 kronor i månaden

Den 11 mars inleddes förhandlingar mellan SAS och flygbolagets piloter. Piloterna kräver bland annat högre löner och bättre arbetsvillkor.

– Det finns en skillnad mellan SAS-piloter och andra piloter i Skandinavien, främst när det gäller våra arbetsvillkor. En SAS-pilot får sitt schema två veckor i förväg, det finns med andra ord ingen förutsägbarhet i arbetet. Piloterna jobbar i skift och det enda de vet är att de kommer att få en helg ledig under perioden. I värsta fall kan de tvingas jobba hela sju helger i rad. Det är inte branschstandard, andra piloter har en större förutsägbarhet. Med de här villkoren är det omöjligt att kombinera jobbet med familjelivet, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförening till Aftonbladet.

Men SAS håller inte med. Torbjörn Granevärn som är förhandlingschef för Transportföretagen flygbranschen anser att de lönekrav som piloterna framfört i förhandlingarna är orimliga. Han uppger för Expressen att den genomsnittliga lönen för en SAS-pilot, inklusive tillägg och traktamenten, ligger på 93 000 kronor i månaden.

– För närvarande fortsätter dialogen med pilotföreningarna tack vare medlingsförfarandena i de tre länderna. Vi är övertygade om att vi kommer att nå en lösning, precis som vi gjort med övriga medarbetargrupper i SAS, säger Freja Annamatz, presschef till Travel News.

7 kommentarer

  1. Lucas: Strejk hotet gäller inte de flygningar som görs av SAS Irland och all övrig wetlease
  2. Anonym: Det är så tråkigt när man har planerat flyga
  3. Pappa: En bokad resa med familjen. Oklart om det blir strejk. Blir det strejk så är det oklart om just vårt flyg drabbas. Resan går ej boka om pga att det har bara varslats om strejk, men inte bestämts officiellt. Det är en komedi och jag lovar att det är den sista gången jag åker med sas. De strejkar ju med jämna mellanrum men servisen hos de är ingen höjdare heller.
  4. Astrid Persson: Skamligt. Markpersonalen är dom som verkligen sliter för usel lön och usla villkor. Utan Markpersonalen stannar flyget
  5. Carolina: Tycker SAS piloter borde sluta ta som gisslan oskyldiga passagerere. Verkligen otrolig dåligt och oförskämd beteende.Tänkta SAS piloter hade lite klass ändå, men nej.
  6. Pelle: Tänk om lite källkritik kunde kunde användas ibland. En kapten på SAS har sitt högsta lönesteg på 93000kr, vilket man när efter lång och trogen tjänst. En nybliven styrman har lägsta lönesteg som är 29000kr. Fakta ska vara rätt! Att SAS sagt upp avtalet där man tidigare låst hur mycket inhyrningspersonal som får användas tycks inte framgå. Att de anställda på SAS blir färre och färre, samtidigt som inhyrd personal från östra Europa (med administrativ bas Irland) ökar. Hur hade du reagerat om din arbetsgivare vill att du går ner på deltid och enbart ska jobba mån-ons och en inhyrd personal ska jobba Tors-fre och göra ditt jobb? Allvarligt talat så måste fakta fram på bordet. Travelnews kanske ska göra en ordentligt artikel med grävande journalistik för att få nyanserna korrekt?
  7. Magnus: Ni får sköta era förhandlingar precis som jag får i mitt arbete med människor. Det vill säga utan strejkvarsel så att oberörda personer kommer i kläm. Skulle detta bli verklighet är jag övertygad om att det blir spiken i kistan för SAS. SAS kommer att förlora och piloterna får väl söka nya jobb på andra bolag. Jag har rest med SAS i över 20 år och i många som Pandion. Skärp er!
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024