Annons:

Ryanair vill förbjuda strejkrätt

Sedan måndag kväll strejkar det franska flygledarfacket. Det har fått Ryanair att ilskna till. Lågprisbolaget vill att flygledare förbjuds att strejka.

Strejken inleddes på måndagkvällen klockan 19 och ska pågå till onsdag morgon klockan 6. Strejken ska gälla åtta större flygplatser, uppger check-in.dk: Paris-CDG, Paris-Orly, Bordeaux, Marseille, Nice, Toulouse, Lyon och Nantes. 

Förutom flygledarna utför franska taxichaufförer vissa sympatiåtgärder.

Enligt Ryanair är det den 40 gången de franska flygledarna strejkar sedan 2009. Bolaget uppmanar den franska regeringen och EU-kommissionen att agera. Sedan tidigare har Ryanair uppmanat EU-kommissionen och EU-parlamentet att förhindra de franska flygledarstrejkernas strejker, som enligt lågprisbolaget ”skapar förödelse för Europas konsumenter”.

Ryanair har lanserat sajten Keep Europe’s Skies Open, där finns en petition konsumenter kan skriva under två olika alternativ: Antingen att flygledare fråntas rätten att strejka, på samma sätt som gäller för bland annat polisen, eller att flygledare från andra länder kan hantera flighter över franskt luftrum vid strejker.

När petitionen når 1 miljon underskrifter planerar Ryanair att lägga fram den i Bryssel.

Ryanairs marknadsdirektör Kenny Jacobs säger att det är skandalöst att Europas konsumenter återkommande får sina semestrar inställda eller störda.

– Det är hög tid att den franska regeringen, EU-kommissionen och EU-parlamentet agerar för att skydda europeiska familjer och andra flygresenärer så att de slipper få sina välförtjänta semestrar och resplaner återkommande störda av franska flygledarfack, som stänger Europeiska luftrum, säger Kenny Jacobs i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.