Annons:

Premium Carina Nunstedt har testat SAS återlanserade Business Class. Foto: Privat

Så bra är SAS nya Business Class: ”Mer privat och exklusivt – men inte milsvid skillnad”

Efter tolv års uppehåll är SAS Business Class tillbaka på de europeiska linjerna. På uppdrag av Travel News följde Carina Nunstedt följde med på en av de första resorna till Nice – med champagne, trerätterslunch och en nypa nostalgisk flygkänsla.

Förra gången jag flög business var till New York för några år sedan, även då med SAS. En tisdag i oktober är det dags igen. Min bästa kompis och jag firar 30 års vänskap och passar på att lyxa till det lite extra.

Som flitig SAS-resenär på flighten Stockholm-Nice (där jag har min skrivlya och mitt andra hem) har det hänt att jag unnat mig SAS Plus för loungens, matens och chokladbollens skull (ja, de glutenfria chokladbollarna på SAS är en favorit!).

Sedan den 1 oktober är SAS Plus ett minne blott. Efter tolv års uppehåll har SAS återinfört Business Class på europeiska flygningar, vilket premiumresenärer har efterfrågat. 

När vi boardar lunchplanet till Nice först av alla ser väninnan och jag fram emot att skåla i varsitt glas champagne. Jag har fantiserat om att personalen, redan före start, ska komma med en bricka med champagne, juice och vatten som på mina tidigare businessflyg – men det händer inte. Menyer delas ut (med reklam för champagnemärket på baksidan) men förfriskningar dröjer. Det hade varit bra med en vattenflaska i stolsfickan, tänker vi, som inte fyllt någon egen flaska denna dag.

Den som väntar på något gott … Väl på högre höjder rullas serveringsvagnen ut och vi får både vatten och varsitt glas Charles Heidsieck med fina bubblor.

Och sedan lyfter upplevelsen steg för steg. Den välkomponerade trerättersmenyn är fräsch och god, serverad på porslinsfat. Pumparisotton med örtbakad fänkål, stekt salvia och rostade pumpakärnor kan vara en av de mest välsmakade vegetariska rätter jag har ätit på länge. Till det ett glas av en bra Chardonnay. 

Kaffet serveras i en nydesignad kaffemugg som fungerar som en termos, och håller drycken varm länge. 

Vi kopplar av och brer ut våra böcker och handväskor på mittensätet, i SAS Plus ingår nämligen alltid en tom mittenplats för extra utrymme. Det går inte att jämföra med businessäten på långflygningar men ger ändå mer komfort. Bakom oss är gardinen fördragen till ekonomiklass för en lugnare känsla. Min väninna försöker koppla upp sig på wifi för att kolla mejl, vilket vi tänker borde ingå i biljetten, men det gör det inte konstigt nog.

Så vad ingår mer, förutom finlunch och champagne?

Resan börjar med prioriterad check in, följt av en generös frukost i den rymliga SAS-loungen och tidig ombordstigning. Därtill ingår förstås chokladbollen och massa andra goda snacks. Det bjöds det på även i SAS Plus, så skillnaden i upplevelse är inte milsvid, men känslan i business är ändå mer privat och exklusiv.

Frågan är om detta räcker för att SAS ska kunna locka fler affärsresenärer. En businessbiljett kostar ofta mångdubbelt mer än i ekonomiklass. Priset är högt för en plats framför skynket.

Om skribenten:
Carina Nunstedt
är journalist och författare, aktuell med ”Där lavendelfälten blommar”, del 1 i nya romanserien ”Rivieradrömmar”.

Menyn som erbjöds vid skribentens resa till Nice i Business Class.