Annons:

SAS plan

Så dyr blev strejken för SAS

Inställda flyg, återbetalade biljetter, ersättning till charterbolag. Pilotstrejken blev en kostsam historia för SAS.

Notan som SAS betalar för den fyra dagar långa pilotstrejken landar på 20 miljoner kronor per dag.

– Utgår man från en beräkning av schablonintäkter för motsvarande period förra året hamnar intäktsbortfallet för alla ombokningar och avbokningar under strejken på 20 miljoner kronor per dag, säger Fredrik Henriksson, presschef vid SAS, till TT.

Då är inte pengar som faktiskt sparats under strejken, som bränsle och avgifter för att landa, inräknade. Ännu vet SAS inte heller inte hur stora ersättningar de charterbolag vars passagerare flyger med SAS kommer att begära. Enligt Fredrik Henriksson har bolaget först om några månader mer exakta beräkningar för strejkens kostnad.

Bolagets totala kostnad för strejken ligger enligt TT på omkring 125 miljoner kronor, att jämföra med förlusten på omkring 50 miljoner kronor för pilotstrejken vid SAS i februari i fjol.

Flyganalytiker Matts Hyttinge bekräftar att en totalförlust för årets strejk är svårberäknad.

– Bolaget kan också få en långsiktig prestigeförlust. De flesta resenärer glömmer fort. Men i nuläget kanske man drar sig för att resa med SAS, säger han till TT.

En kommentar

  1. Mandy: NÄSTA OMGÅNG LÖNEFÖRHANDLINGAR FÖR SAS PILOTER 2017 - INNEBÄR DET NYA STREJKER FÖR SAS CHARTERFLYG? Många resenärer lär nog se till att undvika flyga med SAS Charter när det är dags för nästa omgång löneförhandlingar 2017. Visa av erfarenheten och av de stora olägenheter som charterresenärerna drabbades av ,i samband med årets strejk. Årets kanske enda semester gick för en del resenärer förlorad. Många blev strandade på olika charterresmål utomlands, där det erbjuds få eller inga alternativa flygförbindelser. Alla drabbades, men särskilt hårt drabbades barnfamiljer, äldre personer, större sällskap, resenärer som skulle resa bort för att fira någon bemärkelsedag..... .
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024