Annons:

Annons:

SAS köper 50 nya flygplan + installerar nytt wifi

SAS har idag beslutat att beställa 50 Airbus A320neo flygplan med leveranser från våren 2019 till 2023. Idag på årsmötet fattades köpbeslutet av den nyvalda styrelsen. Beställningen har varit känd sedan i januari. Till hösten kommer även ett nytt wifisystem. - Det kommer att vara som att surfa hemma från gate till gate, säger vd Rickard Gustafsson till Travel News.

Genom ordern får SAS för första gången från 2023 en enhetsflotta bestående av marknadens mest effektiva kort-och medeldistansflygplan när det gäller kostnad och miljö.

–      Sedan vi för drygt ett år sedan började trafiksätta fabriksnya Airbus A320neo har vi fått en mycket positiv kundrespons. Jag glädjer mig därför åt att vi genom denna order kan fortsätta att förbättra och investera i vårt kunderbjudande och därmed i SAS framtid. Dessutom skapar vi för första gången en enhetsflotta. Genom att beställa 50 Airbus A320neo får vi tillgång till marknadens mest effektiva flygplan och kan ytterligare effektivisera vår verksamhet och fortsätta minska våra klimatpåverkande utsläpp, säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef för SAS, i ett pressmeddelande.

Flygplanen kommer att finansieras genom en kombination av finansleasar, sale/lease back samt eget genererat kassaflöde. Samtliga flygplan kommer att vara utrustade med SAS höghastighets WiFi och ha SAS nya kabininteriör.

Listpriset på de 35 Airbus A320neo flygplan inklusive motorer som beställs från Airbus uppgår till strax under 4 miljarder USD, före rabatter som överenskommits mellan SAS och Airbus. De ytterligare 15 Airbus A320neo hyrs från leasingbolag. Beställningen till Airbus görs av SAS genom det helägda dotterbolag Gorm Asset Management Ltd.

Detta framgår av av pressmeddelande.

Travel News fick en kort telefonintervju med SAS vd Rickard Gustafson.

Vad var det bästa som händer på årsmötet?

– Att styrelsen fattade beslutet att köpa 50 nya Airbus A320neo och skapa en enhetsflotta. Förhandlingarna har varit kända sedan januari, men nu har vi fattat beslutet.

I en tidigare intervju har Rickard Gustafson beräknat den totala kostnaden till 25 miljarder kronor.

Har du några åsikter om den nyss införa flygskatten?

– Det är för tidigt att komma med några konklusioner om den. Det är tuff konkurrens och vi kommer att få svårt att lägga på skatten på biljettpriset.

Du fick en ny ordförande i dag. Vad skiljer Carsten Dilling från den förra ordförande?

– Han har en bred extern kompetens, men han har varit i styrelsen i fyra år så kan SAS. Det är fortsatt kontinuitet.

Ni installerar nytt wifi i era flygplan, det kommer att bli bättre än hos er konkurrent Norwegian förstår jag.

– Det är en helt ny teknisk plattform. Det kommer att vara som att surfa hemma från gate till gate. Du kan titta på film eller koppla upp dig mot en företags server. Att installera detta tar tid men utrullning påbörjas inom kort, och till hösten kommer våra resenärerna att ha tillgång till detta nya system. Målet är att det ska finnas på alla våra short- och medium haul flygplan.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
MSC Cruises söker driven resesäljare till kryssningar
Sista ansökningsdag:
2 april 2019
Driven resesäljare sökes
Sista ansökningsdag:
9 april 2019
Air Content Analyst
Sista ansökningsdag:
31 mars 2019
Säljare till Möten, Event och Partners
Sista ansökningsdag:
31 mars 2019
Account Manager Governmental till Radisson Hotel Group
Sista ansökningsdag:
22 mars 2019