Annons:

SAS kräver ersättning från Kastrup

SAS och flera andra flygbolag kräver Köpenhamns flygplats på 2,5 miljarder danska kronor i ersättning. Flygbolagen menar att flygplatsens start- och landningsavgifter varit för höga historiskt och kommer att vara det till 2019.

Det rapporterar nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till Danmarks Radio, DR.

SAS har enligt DR gått ihop med den internationella flygbolagsorganisationen IATA och framställt ett klagomål till Danmarks transportminister.

”Vi anser att avgifterna är alltför höga på Köpenhamns flygplats. Vi betalar cirka 2-3 gånger så mycket här som på flygplatserna i Stockholm och Oslo”, säger SAS danska presschef Mariam Skovfoged till DR.

SAS menar att 200 av de 500 danska kronor som en flygbiljett mellan Köpenhamn och Ålborg kostar går till bolaget Köpenhamns flygplats. Om avgifterna inte sänks hotar SAS med att flyga mer från andra skandinaviska flygplatser.

Köpenhamns flygplats är av annan åsikt:

”Vi anser inte att vi är för dyra”, säger bolagets kommunikationschef Henrik Peter Jørgensen och jämför med europeiska flygplatser som enligt honom är jämförbara: då ligger Kastrup i den billigaste tredjedelen. På frågan om de inte däremot är dyrare än andra skandinaviska flygplatser medger han det, men säger att man också får en bättre produkt, ”en flygplats som kan en hel massa om transfer, och det är också det SAS använder den till”.

Danska medier rapporterade i mitten av december att SAS och Köpenhamns flygplats inte heller var överens om flygplatsens utbyggnadsplaner. SAS protesterade mot dessa eftersom flygbolaget befarade att ett stort antal flygningar skulle behöva ställas in om planerna blir verklighet, skriver nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till DR.

Kommentarer är stängda.