”Trots att Air France-KLM:s passagerarkapacitet minskade med 5 procent under det sista kvartalet förra året var lönekostnaderna praktiskt taget oförändrade. De ligger fortfarande utanför.
Positivt för SAS är att bolaget sänkt sin lönekostnadsnivå jämfört med kvartalet före föregående år, dock endast med 5 procent. Delförklaringarna till
att SAS har den icke åtråvärda
förstaplatsen är att nordiska länder har ett högt löneläge och att SAS med stor Europatrafik men få långdistanslinjer får högre snittkostnader än flygbolag med stor andel långdistanslinjer. Norwegian är dock nordiskt och flyger också kortlinjer inom Skandinavien och Europa.
– När statistiken är justerad är fortfarande SAS lönekostnader mellan 600 och 700 miljoner kronor för höga, säger Sture Stölen, ansvarig för investor relations på SAS, till Dagens Näringsliv.
CAPA:s rapport visar också hur svårt flygbolagen har att anpassa lönekostnader efter kapacitet.
Genomgången av 25 flygbolags kvartalsrapporter för oktober–december visar att endast sju flygbolag redovisar lägre totala lönekostnader, trots att trafikkapaciteten inom det internationella flyget under samma period minskade med 3,3 %, 1,4 % och 0,7 %. Ett undantag är Singapore Airlines som kapade sina lönekostnader med 26 procent genom lönesänkningar för chefer och kortare arbetsdagar för anställda.
Hos de amerikanska bolagen noteras att lågprisbolaget Jet Blues genomsnittliga lönekostnader närmar sig dem hos American Airlines. Delta, som genomgått en rekonstruktion, har nästan lika låga lönekostnader som lågprisjätten
Southwest.