Annons:

Rickard Gustafson, portratt

Uppgifter: SAS överväger bas utanför Skandinavien

SAS överväger att etablera ett driftställe utanför Skandinavien, för att på så sätt kunna flagga ut plan och sänka produktionskostnaderna.

Uppgifterna kommer från ett ett mejl som flygbolagets vd Rickard Gustafson skrivit till SAS anställda förra veckan, ett mejl som Check-in.dk har tagit del av.

Med ett driftställe utanför Skandinavien kan SAS flagga ut en stor del av flygplansflottan och etablera baser på andra marknader med lokalt anställda piloter och kabinpersonal. I mejlet framgår att planerna på driftställena utanför Skandinavien är en möjlighet att sänka bolagets kostnader.

Övervägandet sägs vara en del av en ”strategisk uppdatering” som SAS-ledningen planerar att presentera i samband med bokslutet den 13 december.
Mejlet ska vara ett sätt att förbereda de anställda och på så sätt förebygga den personalfrustration som tidigare mindre förankrade strategiförändringar har gett upphov till.

SAS pressavdelning vill inte kommentera Gustafsons mejl till Check-in – med hänvisning till att bolaget befinner sig i ”tyst period” inför rapporten.

Den 12 oktober minskade sina innehav till 11 från 14 respektive till 17 från 21 procent. I en kommentar dagen efter kallade Sveriges näringsminister Mikael Damberg försäljningen för ”ett första steg att på ett ansvarsfullt sätt minska den svenska statens ägande i flygkoncernen”.

En kommentar

  1. Jervejint: Richard Gustafson bör initiera med att outscourca hela styrelsen till Kongo-Kinshasa och därmed anpassa styrelsens arvode till löneläget i landet. Att slikt Norwegian börja med besättningar från Asien och registrering av flottan på Irland, för att undkomma skatter som övriga bolag verksamma på den skandinaviska marknaden får erlägga, är ett otyg och visar på ett svaghetstecken i styrelsen.