Annons:

SAS: Pilotstrejken inledd

Förhandlingarna bröt samman. Klockan 18 på fredagskvällen gick 400 SAS-piloter ut i strejk. Enligt SAS kommer 3 000–4 000 resenärer att drabbas av inställda flyg, rapporterar TT.

– Pilotföreningen har meddelat att de löser ut sin strejk. Vi har inte stängt några dörrar men jag kan inte se att det blir några mer förhandlingar i kväll, säger Svenska Flygbranschens vd Mattias Dahl till TT.

Strejken omfattar 400 SAS-piloter med bas på Arlanda.

Pilotföreningen kräver bland annat tryggare anställningsformer och höjda löner. SAS vd Rickard Gustafson kommenterade tidigare idag förhandlingarna så här för TT:

– Vi vill att våra anställda ska känna sig trygga på sina jobb, men piloternas lönekrav är alldeles för höga. Vi har inte råd att betala så mycket med tanke på den konkurrens som råder.

Pilotfacket avvisade igår medlarnas bud. Enligt Svenska flygbranschen står piloterna kvar vid sina ursprungskrav som enligt arbetsgivarsidan innebär samlade kostnadsökningar på ungefär tio procent. Den uträkningen stämmer dock inte, menar facket.

– Vi kräver 3,5 procent i ökade löner, och utöver det kräver vi tydlighet, ordning och reda i avtalen. SAS ska inte kunna tolka dem till sin fördel av kommersiella skäl. Dessutom kräver vi att det ska vara samma lönesystem för nyanställda SAS-piloter som för dem som varit anställda en längre tid, sa Svensk Pilotförenings vice ordförande Wilhelm Tersmeden till TT i går.

I Norge har SAS enats om ett nytt avtal med de norska pilotföreningarna NSF och SAS Norge Pilotföreningen (SNF). Avtalet gäller från den 1 april och är giltigt i ett år.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024