Annons:

SAS stoppar nya Samsung-telefonen

SAS har beslutat att förbjuda resenärer att använda eller ladda Samsungs nya telefonmodell Galaxy Note 7 ombord. Detta sedan larmrapporterna om att den nya luren kan explodera och fatta eld.

– Det handlar om säkerheten för våra passagerare, säger presschefen Fredrik Henriksson till Aftonbladet.

I torsdags avrådde den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA flygpassagerare från att använda eller ladda telefoner ombord. Kort därefter gick den europeiska motsvarigheten EASA ut med motsvarande meddelande:
”EASA råder passagerare och besättningsmedlemmar att ha dessa enheter avstängda och inte ladda dem ombord. Vi vill också påminna passagerare om vikten av att informera besättningen om en telefon är skadad, varm, börjar ryka, kommer bort eller faller ner i säteskonstruktionen”.

Flygbolag runt om i världen har följt myndigheternas rekommendationer. I Sverige ansvarar Transportstyrelsen för tillsynen av luftfarten.

– Det är upp till flygbolagen att göra bedömningar av läget och informera sina passagerare. Vi tittar på om vi behöver gå ut med information eller agera på något annat sätt, säger Eva-Mari Löfqvist, informationsansvarig på Transportstyrelsen till Aftonbladet.

I fredags beslutade SAS att förbjuda användning och laddning av Galaxy 7 Note-mobiler på sina flygningar.

– I avvaktan på beslut från svenska myndigheter så har SAS valt att förbjuda telefonerna ombord. Det gäller både laddning och användning tills vi har mer information. Det är av säkerhetsskäl. Tills vi vet mer så följer vi FAA:s rekommendation, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

Även Norwegian har stoppat den nya telefonen.

Kommentarer är stängda.