Annons:

SSU-ledningen vill förbjuda inrikesflyg mellan storstäderna

När SSU i helgen möts för sin 40:e kongress ligger en rad klimatförslag på bordet. Till exempel vill förbundsledningen att ombuden ska ställa sig bakom ett förbud för inrikesflyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och ge stöd till en progressiv flygskatt, som blir högre ju mer man flyger.

Det är förslag som även diskuterades på Miljöpartiets kongress i våras, men då fick nobben.

SSU-ledningen vill också sätta upp tuffare mål för klimatpolitiken. Senast 2035 vill man att Sverige ska ha noll nettoutsläpp till atmosfären – tio år före det mål som riksdagen klubbat.

– Förslagen kan ses som radikala i förhållande till det som regeringen och andra riksdagspartier gör, men bygger helt och hållet på det kunskapsunderlag som vi läser oss till från världens samlade forskarkår, säger Philip Botström.

SSU-ordföranden tror att det finns ett brett stöd för en mer ambitiös klimatpolitik på kongressen, även om det kan bli diskussion om exakt vilka årtal som ska gälla och hur skarpa olika förslag ska vara.

– Det klart att det inte är vanligt folk som ska känna skuld och skam. Det ska däremot kännas i styrelserummen i de stora bolagen och kanske också i de politiska partierna, som har gjort alldeles för lite under alldeles för lång tid, säger Botström.

9 kommentarer

  1. Lars: Det finns ingen ”samlad forskarkår”. Tvärtom finns många motstridiga forskarrön om miljö och klimat.
  2. Kent: Hur ska folk då ta sig mellan dessa städer? Tåg som redan nu ofta är fullbokade och går som de ska ibland och ibland inte.
  3. Fredrik: Politiker bryr sig inte om miljön, utan det handlar om att få skattepengar till det sjunkande skeppet!.
  4. Eddie: Progressiv flygskatt: Om jag flyger 20 gånger i tjänsten under våren och vill åka på semester på hösten, får jag betala en extra skatt på min privata resa. Får väl ta thailandsresan på våren i stället för på hösten då. Politiker verkar ha lite svårt att förstå att folk anpassar sig.
  5. Skyvandrare: Re: Lars Det finns dock samlade forskningsresultat. Gå gärna in på NASA, WMO, FN ( IPCC), SMHI och läs där.
  6. Per Skåning: Vad är det man brukar säga, finns det inte ett ordspråk? De (SSU) är dummare än tåget!
  7. Rum: Idioter. Enda ordet jag kan säga.... Varför valde man in miljön in i riksdagen. Dem ger bara plåga för en själv....
  8. ELIAS: ALDRIG Miljö Partiet eller Socialdemokraterna!!! ALDRIG Socialdemokraterna eller Miljö Partiet!!! ALDRIG!!!
  9. Sammy: Det är alltså ett ungdomsförbund som lagt motion. Inget annat. LUF hade tidigare att man ville avkriminalisera nekrofili, CUF har som förslag att ta bort byxmyndighetsålder. Det finns många knepiga förslag hos ungdomsförbund. Skapar rubriker - men är inte realistiska eller förankrade hos moderpartiet.
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024