Annons:

Annons:

Stark vecka för flygsektorn – brittisk öppningsplan har gett bokningsboom

Den brittiska flygsektorn kan lägga en stark vecka bakom sig. Boris Johnsons förhoppningar om att det internationella resandet kan ta fart i mitten av maj har resulterat i en bokningsboom. Under fredagen kom IAG, som bland annat äger British Airways, med sitt bokslut för coronaåret 2020. Rörelseförlusten under det fjärde kvartalet uppgick till 1,5 miljarder euro, motsvarande 15 miljarder kronor, vilket innebar en förlust på motsvarande 75 miljarder kronor för helåret.

Bolaget vågar inte ge några prognoser om framtiden, men vd:n Luis Gallego uppger att det trots de blodröda siffrorna finns skäl att känna optimism inför sommaren.

”Vi har sett en stor ökning av flyg- och semesterbokningar för sommaren efter beskeden från den brittiska regeringen”, sa han på rapportkonferensen enligt Bloomberg, med hänvisning till den plan om återöppningen av samhället som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson la fram tidigare i veckan.

Mot bakrund av landets vaccinationsprogram, där mer än en fjärdedel av befolkningen redan har fått en första vaccinspruta, är förhoppningarna att det internationella resandet kan få grönt ljus den 17 maj.

Under veckan har flera bolag vittnat om att britterna börjat bokat in sina sommarresor. Enligt lågprisbolaget Easyjet fyrdubblades biljettförsäljningen timmarna efter Boris Johnsons tal i måndags, skriver Bloomberg. Charterarrangören TUI meddelade samtidigt att bokningar till Spanien, Turkiet och Grekland ökade med sex gånger jämfört med dagen innan medan Ryanair noterat en stark efterfrågan på Italienresor.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.