Annons:

Start och landning sämst för miljön

SMHI har använt sig av ny metodik för att beräkna hur stor påverkan luftföroreningar från flygplan har på svenskt luftrum, och hur det till exempel påverkar luftkvalitén och människors hälsa, skriver SVT.

I undersökningen har SMHI kommit fram till att den största luftmiljöpåverkan kommer från flyg under 1000 meters höjd – alltså från flyg som lyfter eller landar.

– Nedfall av luftföroreningar från landning och start sker främst nära utsläppskällorna, det vill säga nära flygplatserna, säger Wing Leung, projektledare på SMHI, i ett uttalande.

SMHI har tagit fram metodik som gör att man kan följa ett flygs utsläpp hela vägen från start till landning – i 3D-format. Tidigare har bara den geografiska fördelningen kunnat ses.

– Till exempel för ett flyg som går mellan Arlanda och Landvetter får man nu mer detaljerad information om vertikala flygutsläpp över till exempel Linköping, säger Wing Leung.

En kommentar

  1. Anette: Bor i Upplands Väsby mitt under bana 3 , där det råder förbud för överflygning sedan banan invigdes. Här passerar periodvis ett flyg med 1,5 minuters mellanrum. Förutom bullerelände är luften också förorenad .. Jag skulle gärna vilja ha info från myndigheterna om hur man som individ ska hantera detta, förutom att slå dövörat till bullret, att sluta andas också? Att flytta har jag hört förut så det räcker. Människors hälsa står sig slätt när myndigheter och Swedavia slår sina påsar ihop. Hur hittar jag info kring dessa nya rön och hur kan jag hitta info om hur luften är där jag bor?