Annons:

Annons:

Strejk tvingade SAS att ställa in – stor påverkan

SAS ställde in 34 flygavgångar från Kastrups flygplats i Köpenhamn på fredagen. Orsaken är att personal på bagageavdelningen har gått ut i en olovlig strejk.

Redan på torsdagen drabbades resenärer av en strejk bland personal vid SAS Ground Handling (SGH), som står för bagagehanteringen på Kastrups flygplats.

På fredagen lade de ned verksamheten i drygt sex timmar, vilket ledde till totalt 34 inställda avgångar, meddelar SAS. De två strejktillfällena har drabbat runt 6 000 passagerare.

– Det är en väldigt beklagligt situation att våra passagerare utsätts för en olovlig strejk. Vi gör allt vi kan för att hjälpa dem, säger SAS presschef Mariam Skovfoged till DR.

SGH hanterar bagage åt en rad stora flygbolag, som Danish Air Transport, Eurowings, Icelandair, Qatar Airways och Thai Airways.

Strejkar utan avtal

Strejken är inte i enlighet med avtal. Enligt SAS kräver de strejkande att flygbolaget avskedar en anställd som gått med i ett annat fackförbund, något man säger sig inte vilja göra med hänvisning till den danska föreningsrätten.

Enligt fackförbundet 3F, som de strejkande är medlemmar i, handlar det om att en kollega orsakat otrygghet på arbetsplatsen, bland annat genom att filma sina kollegor utan samtycke.

Det framgår inte om meningsskiljaktigheterna har lösts. Enligt den lokala 3F-ombudsmannen planeras inga fler strejker i nuläget.

2 kommentarer

  1. Jervejint: Sicken tokskalle den medlemmen är, som gått med i ett annat fackförbund. Om det är något danskarna på Kastrup är, så är det lojalitet i grupperna. Det är att kasta sig inför vargar denna arbetares agerande. Denne kommer bli så fruktansvärt utfryst, att det inte tar lång stund innan denne säger upp sig. Svara
  2. Erik: Så man strejkar, och påverkar 6000 passagerare bara för att en annan anställd gått med i ett annat fackförbund? På vilket sätt påverkar en anställds inträde i annat fackförbund de anställda i 3F? Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 KOMMENTARER ÖPPNA
Tur & Retur söker erfaren resesäljare
Sista ansökningsdag:
3 februari 2020
Jambo Tours/TEMA söker biljettör
Sista ansökningsdag:
3 februari 2020
Försäljningschef till Europaweekend
Sista ansökningsdag:
26 januari 2020
Säljare till Möten och Event
Sista ansökningsdag:
14 februari 2020