Annons:

Swedavia förbereder flygplatserna inför ett högt restryck i jul

Det lackar mot jul och Swedavia tillsammans med partners är förberedda att välkomna många resenärer till våra flygplatser under jul- och nyårshelgerna, och speciellt till Sveriges främsta internationella flygplats Stockholm Arlanda Airport, enligt ett pressmeddelande.

Vi ber våra resenärer att komma förberedda inför resan för att underlätta hanteringen på flygplatsen. Extrapersonal kommer att finnas tillgänglig för att hjälpa resenärerna på flera delar av både Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport.

– Vi ser att människor fortsätter att prioritera att mötas i verkligheten efter flera år av pandemi. Trots ett osäkert omvärldsläge ser vi en stor efterfrågan och högt bokningsläge på resor under jul- och nyårshelgen. Det gäller både på våra storstadsflygplatser, med Arlanda i spetsen, och på våra regionala flygplatser. Alla våra flygplatser är förberedda för att kunna ge alla våra resenärer en så bra start på resan som möjligt, säger Charlotte Ljunggren, direktör för marknad och kommersiell utveckling på Swedavia och tillförordnad flygplatschef för Stockholm Arlanda Airport.

– Swedavia har tillsammans med flygplatsernas externa samarbetspartners flygplatserna redo och har en god beredskap inför jul och nyår, det gäller bland annat vår underleverantör som bemannar säkerhetskontrollen, och vår egen personal som har en god beredskap. Vi har också förberett oss med extra entrévärdar i avgångshallen på Arlanda som kan hjälpa resenärer och svara på frågor. Vi ber alla som ska resa att ta del av informationen på vår webbplats eller i vår app för att komma förberedda inför sin resa, säger Charlotte Ljunggren.

Det kan förekomma en del köer på ett sätt som är normalt inför och under julhelgerna då många vill resa. Om det under vissa tider skulle vistas allt för många människor i terminalen har vi beredskap att kalla in personal som säkerställer att enbart de som flyger i närtid får komma in i avgångshallen.

Detta gäller på Arlanda:

– Vi vill tipsa våra resenärer som ska flyga från terminal 5 om att de också kan gå igenom säkerhetskontrollen i Terminal 4. Kontrollen i terminal 4 har öppet alla dagar förutom juldagen. Se på vår webb eller i vår app aktuella kötider till de olika säkerhetskontrollerna och tänk på att det går att gå mellan Terminal 4 och 5 även efter säkerhetskontrollen. Det finns en gång med rullband och det tar inte mer än några minuter att gå mellan terminalerna, säger Charlotte Ljunggren.

Terminal 4 och Terminal 5 har länkats samman

Terminal 4 är numera en del av Terminal 5 med inrikes- och utrikestrafik. Ryanair är idag det enda flygbolag som har incheckningsdiskar och bagageinlämning på Terminal 4 men säkerhetskontrollen kan användas av alla som reser från Terminal 4 eller Terminal 5. Efter säkerhetskontrollen kan du gå mellan Terminal 4 och 5, det finns en gång med rullband som underlättar promenaden mellan de två terminalerna.

Det finns två säkerhetskontroller i Terminal 5, en i Terminal 4 och en i Terminal 2. Går ditt flyg från Terminal 5 eller 4 kan du välja den av de tre säkerhetskontrollerna som har kortast kö. Ska du resa från Terminal 5 och kommer med flygbussen som stannar vid Terminal 4 går det bra att gå igenom säkerhetskontrollen i Terminal 4 och därefter promenera till Terminal 5 när du är på ”airside”, det vill säga efter säkerhetskontrollen.

När du anländer till Arlanda

Du som anländer med inrikesflyg till terminal 4 eller 5 och ska resa vidare utrikes från någon av samma terminaler, har idag en smidigare transfer genom att du antingen reser vidare från samma terminal eller enkelt tar dig mellan terminalerna via den nya rullbandsgången. Om du ska resa vidare från Terminal 2 går en buss mellan terminalerna.

Ibland blir det bagagekaos på Arlanda.

Om du ankommer från utlandet och ditt bagage är taggat till din slutdestination kan du gå till din anslutningsgate direkt. Om du har något att deklarera i tullen så behöver du däremot uppsöka tullen i ankomsthallen i terminal 5. På tullverkets hemsida kan du läsa mer om vilka varor du behöver anmäla i tullen och vilka som har särskilda tullregler. I vissa fall kan du göra en anmälan på webben redan innan du reser.

Om ditt bagage inte är taggat till din slutdestination så måste du hämta ut bagaget i ankomsthallen och checka-in det på nytt.

Tips för en bra start på resan:

  • Kom tidigast när din incheckning eller bagageinlämning öppnar för att inte bidra till onödig trängsel.
  • När det är möjligt, checka in online redan innan du kommer till flygplatsen.
  • På flygplatsen kan du med många flygbolag checka in med hjälp av en incheckningsmaskin. Dessa finns på flera ställen på flygplatsen. Här får du både ditt boardingkort och bagageetikett.

En kommentar

  1. Sara Grun: Jag reste från Arlanda till Oslo häromdagen kl 09.30 och det tog 1,5 timme för att ta mig genom securityn! Helt förkastligt att det fortfarande pågår! Det som mest upprörde var att gamla, gravida och föräldrar med spädbarn inte får förtur som i de flesta andra länder. Dessa köer är ett stort misslyckande och en skam för Swedavia, Arlanda och Sverige! Hem från Oslo var det lika mycket människor men det tog sju minuter... Swedavia kan göra ett studiebesök där.