Annons:

Annons:

Swedavia utreder fjärrstyrda flygplatser

I dag fjärrstyrs redan flygtrafiken i Örnsköldsvik. Nu kommer man att utreda om samma sak kan göras i ytterligare fem svenska städer.

Nu kommer Luftfartsverket och Swedavia att utreda om flygtrafiken skulle kunna att fjärrstyras i Malmö, Visby, Östersund, Umeå och Kiruna (vilket skulle innebära att flygledartornen kan tömmas).

I dag fjärrstyrs redan plan som landar i Örnsköldsvik av flygledare i Sundsvall vilket enligt Luftfartsverket fungerar väl. Flygplatsen är utrustad med högupplösta kameror.

– Det är betydligt billigare att på sikt underhålla ett digitaliserat torn än att ta hand om ett fysiskt torn. Och framförallt om man står inför att bygga nytt så är det en jättestor skillnad, säger Luftfartsverkets generaldirektör Olle Sundin till Sveriges Radio.

Efter sommaren planeras förstudien att vara klar men det är först 2018 som den fjärrstyrda trafiken tidigast kan komma i gång.

 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
American Express Nordics – new position!
Sista ansökningsdag:
31 december 2018
Grand Tours söker färdledare och resesäljare
Sista ansökningsdag:
18 januari 2019
Vi söker en chef med stort intresse för affärsutveckling!
Sista ansökningsdag:
31 december 2018
Business Travel Consultant – Sweden
Sista ansökningsdag:
20 januari 2019