Annons:

Annons:

Tegnell om flygbolagens krav på munskydd: ”Förstår det inte”

Nu inför flera flygbolag åtgärder för att minska risken för smittspridning på flighterna, bland annat krav på munskydd i kabinerna. En åtgärd som är svår att förstå, tycker statsepidemiolog Anders Tegnell. – Det finns inga kända fall av covid-19 som uppstått på flyg i Europa, säger han enligt Aftonbladet.

Efter rekommendationer från EASA, EU:s byrå för flygsäkerhet, har flera bolag nu infört krav på munskydd i kabinerna. SAS inför munskyddskrav på alla resenärer över sex år från och med 18 maj. Ingen mat kommer att serveras på planen och passagerare som uppvisar minsta tecken på sjukdomssymtom kommer att få vända i gaten. Finnair, Lufthansa och Ryanair har infört liknande krav.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell ställer sig enligt Aftonbladet frågande till kravet på munskydd.

– Det här är ett påbud från EASA som rekommenderar vad flygbolagen ska göra för att ha en säker trafik. Vi har inte sett något underlag från dem och vet inte bakgrunden till det, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

37 kommentarer

 1. EB: Alltså ursäkta Hr Tegnell Nu får Du bestämma Dig. Utomhus, o på restauranger, ska hållas avstånd, Men på flyg där du sitter såå tätt, där utgör det ingen fara, tydligen. Det är så att han förlöjligar flygbolagen, när dom försöker ta ansvar. Så på flyg smittar det alltså inte. Det är vad han säger. Trovärdigt !?!? Så lagom
 2. Alex: Instämmer med EB! Sen att flygbolagen gör detta är ju för att folk ska våga flyga och inte vara rädda. Precis som säkerhetskontroll och låst cockpit efter 9/11. Det är psykologi
 3. Ulf Nilsson: Hr Tegnell anser tydligen att han har rätt och resten av världen fel. Det finns noll trovärdighet i de dagliga framträdande som görs. Att testa verkar också vara helt meningslöst enl Tegnell fast det rimligtvis borde vara av största vikt att få veta vilka som är smittade eller inte. Märkligt alltihop.
 4. Vera: Hr.Tegnel anser sanerligen ,att resren av värden har rätt medan han har fell ,hann vill bara inte erkänna. Det är bara brå ,att åtmistone flygbolagena ,tar ansvar ,eftersom ingen annan vill. Det är bara Flygbolagena ,som försöker shida pasagerare ifron smittan. Det sorgliga är ,att inte ens ansiktshyd kann man köppa i apotek ,utan enbart via internet. Dok litar jag 100 procent på att flygbolagena har rätt. Det är kanshe inte så rolig att ha ansiktshyd på sig ,men det vissar sig det enda efektiva åtgärd som man överlever i några timmar.
 5. Carl Jansson: Hr Tegnell uttalade sig om munskydd - inte om avståndet mellan passagerarna. Men är man ett troll så tolkar man det naturligtvis som om det gällde avståndet på flyget.
 6. Bertil: Det handlar om avstånd hela tiden. Munskydd skyddar andra men kanske inte en själv. Mycket märklig kommentar från hr Jansson. Är du ett troll månne?
 7. Hans: Du har så rätt Vera, men du glömde att nämna att det är svindyrt och köper skydd på internet. 2 FFP3 maskar för knapp 500 spänn 10 FFP2 maskar för 470 pengar.
 8. Vera: ledsen Hans ,att jag glömde nämna att maskar är jätte dyra,via internet,specielt dem som är märkta med CE.
 9. Petra Bergfelt: När vi alla kan flyga igen, kommer det att ha införts nya rutiner för att undvika smittspridning. Det handlar om separation mellan passagerare ombord, användning av masker, hur toalettköer ska undvikas och naturligtvis hur boarding och disembarkation ska genomföras på ett ansvarsfullt sätt. Bortsett från detta, kan det kännas tryggt att känna till att luften ombord på ett modernt flygplan förnyas konstant: 'All of the air in Airbus cabins is, on average, completely changed every 3 minutes (during cruise) - even after taking account of filtered and recirculated air. This is a much higher rate of flow than people experience in other indoor environments, and means that passengers are provided with about 80 times as much air as they need to breathe. The air in Airbus aircraft cabins is a mix of fresh air drawn from outside, and air that has been passed through extremely efficient filters, which remove particles in the air down to the size of microscopic bacteria and virus clusters (with an efficiency of better than 99.99 per cent). These filters – called High- Efficiency-Particulate Arrestors (HEPA) – have been shown in tests to provide air that meets the standards set for hospital operating theatres. With reference to the below efficiency chart, we can see that particles within the size range of typical Viruses are captured by the HEPA filters with in excess of 99.99% efficiency.' Så välkomna ombord igen, förhoppningsvis i en inte alltför avlägsen framtid. ❤️ Mvh Petra, kapten SAS
 10. Jörgen: Fast lycka till den som lyckas hitta och köpa en ansiktsmask i Sverige. Slut överallt. Man får väl sy sin egen för SAS har inga krav på vilken typ av mask. Fast frågan är om det längre är någon upplevelse att resa när i alla fall SAS har stängda lounger, inget serveras ombord osv. Att betala för Plus biljett är vansinne.
 11. Bertil: Du svamlar Petra.
 12. Rolf: Har Tegnell inte lyssnat på radion där ett par från Norrköping berättade att de suttit framför ett par på flyget från Kanarieöarna där frun i sällskapet satt och hostade under hela resa sedan visade sig att dom blev sjuka i Corona även paret bakom blev sjuka i Corona , jag förstår inte riktigt vad regeringen och herr Tegnell på med , ex Japan har 126 miljoner invånare 670 döda Sverige 10 miljoner invånare 3578 döda bedrövligt milt sagt
 13. Patrick: Sveriges Anders Tegnell, har ansvar för de som dör här i sverige, det dör folk värje dag på hans Sverige. I Vietnam ingen har dött. Fråga Anders Tegnell varför gör han fel.
 14. A. Hansson: Skärpning!! Inte läge för otrevliga kommentarer. Ang munskydd...det inte förbjudet att att använda munskydd. Känner någon sig säker med munskydd....använd. Ha en fin fredag 🌻
 15. Ingrid: Ja det är riktigt kollade runt på munskydd slut överallt, men hittade på Bellestore, svarta kom på några dagar, 25 st ca 400 kr, vilket språk är texten på förpackningen Jo kinesiska...
 16. Esther L: Till "Bertil": Vad menar du med det?? Skulle Petra Bergfelt, kapten på SAS ha fel i sitt inlägg här....??!
 17. Maria S: Om man har orsakat mer än 3.500 dödsfall i ett litet land, får man vara lite flexibel och forska och läsa vidare. Alla kan göra fel. Det är mänskligt. Orättvis är väl att en läkares fel kostar liv. Men tyvärr så är det.
 18. Pamela: Det är lätt att lägga skulden och ansvaret på regeringen och hr Tegnell men vi glömmer att samhället har största ansvaret. Har fortfarande sett många vuxna och äldre sitta på trånga utrymmen utan munskydd och utan att ta avstånd från varandra. Många glömmer eller struntar i restriktionerna så fort solen tittar fram. Så måste man verkligen fokusera på vad man gjort eller sagt fel? Låt flygbolagen visa ansvar och bidra med det de anser behövas för allas bästa.. Vi övriga borde göra likadant.
 19. Sara: Jag håller med om att ansvaret ligger till stor del på oss. Så många människor som fullständigt inte verkar bry sig alls om t.ex avstånd och hygien. Såg en man på bussen nysa i handen. En annan man med munskydd och handskar sätt på bussen i Umeå och hostade. Tänkte bara "men HERRE GUD! Vad gör u ute bland folk! Är du helt frpn vettet??". Många står 10 cm från mig och jag ber de backa. Detta är konstant upprepande. Är sjukt less på oss människor. P.S det dör folk av svält hela tiden. Låt oss inte glömma dessa människor mitt i vår Corona kris. Tack!
 20. Anonym: Ja.
 21. Anonym: Det finns inga otrevliga kommentarer Bara vettiga åsikter. Lite får man tåla. Prinsessor på ärtor bör hålla sig ifrån inlägg.
 22. Bertil: Kapten Petra svamlar.
 23. Bertil: Kaptener på på SAS tillhör inte intelligientian.
 24. Bernt Johansson: Bertil, nu får du faktiskt lägga ner och nyktra till! Som sjuksköterska vet jag att Petra har helt rätt. Har du någonsin flugit eller vill du bara gnälla? Håll dig hemma, när maten tar slut håll dig till vatten. Sådana som dig vill jag inte ha i min omgivning.
 25. Marie Bjonbäck, usk: VARFÖR HAR DÅ SJUKHUSPERSONAL MUNSKYDD VID OPERATIONER? BORDE JU INTE BEHÖVAS DET HELLER DÅ OM MUNSKYDD INTE SKYDDAR BÅDE ANVÄNDARE OCH OMGIVNING?
 26. M Bjonbäck: Dessutom talar experterna emot sig själva; ena stunden talar de om att hålla två meters avstånd ute på stan och att det finns inga studier..." som visar blah blah, och i nästa andetag säger de att de inte vet tillräckligt om detta virus..Tills vi vet vad vi har att göra med borde alla riskmoment tas i beaktande, Covid -19 är uppenbarligen inget VANLIGT virus!
 27. Anonym: Alla andra länder använder munskydd, men inte Sverige. Det är helt otroligt.
 28. Bjarne Andrén: Jag undrar ibland om vuxna människors förmåga att kommunicera. Vett o etikett gäller väl alla. Om ni vill ha skydd använd då skydd, håll avståndet till medmänniskor, personangrepp utan fakta är meningslöst, detta berör oss alla på olika sätt och allvaret går ju inte att ifrågasätta, men ligger det inte i människors natur att skylla, skälla,anklaga m.m när man är rädd, slutligen en jätte eloge till alla som sliter och lider försakar för att vi skall klara oss levande genom detta elände. Kom igen nu tillsammans är vi starka och det kommer ett slut på detta om vi jobbar tillsammans. Mvh B.Andren
 29. Vera: Det går ,förtforande att köppa munshydd hos flera försäljare via internet. Bland de är Findiq.se .ganska biliga.Even Price Runer säljer till förmonliga pris munshydd masker.
 30. Bror: Patetisk kommentar.
 31. Ola von Koskull: Du kan söka på www, sök efter medtechab.se så kan du göra egna masker superbilligt, eller köpa färdiga. Det är för övrigt förbjudet att annonsera på Blocket eller Tradera, därför hittar du inget vettigt.
 32. Vera: Svar till så kalade Bror. Ingen komentar är så patetisk och korkat som ditt. försöker hjälpa mänishor som är i behöv . Vågar åtmistone skriva mitt namn och behöver inte dölja mig ,under anonim eller Bror.
 33. Karin: Bra inlägg Ulf Nilsson! Jag anser att de som vill bära munskydd ska kunna göra det men det är en omöjlighet när det inte finns tillgång till några munskydd i handeln. Om man letar på apoteken är lagersaldot noll. I Sverige går alla munskydd till sjukvården och boenden och det är ju självklart så det ska vara, men det ska också kunna köpas på apoteken. Det finns i andra länder varför inte i Sverige?
 34. Erik: Om man vill ha resenärer till att bära munskydd så får väl dessa tillhandahållas på flygplatserna, precis som plastpåsarna till vätskorna i handbagaget.
 35. isabelle: ens sak till alla som klagar på att det skulle vara dyrt. alla munskydd är inte dyra och man måste inte köpa alla 500 på en gång. sen handlar det om att dem ska täcka näsa och mun. man får ta det man har råd med. flygföretagen är inte dumma i huvudet dem förstår ju såklart att folk inte kan lägga typ 10000 på massa munskydd!!! så att säga att det kommer vara jätte dyrt hur man än gör är bara löjligt!! har man råd med dyrt6 så köp det om inte så köper man en annan sort så länge det är hyfsat skydd. sen också så ska man fortfarande hålla avstånd så mycket det går. och när man bokar flyg kan man kanske försöka bok en plats där inte andra har bokat och inte boka sista platsen i rad 11 om det redan är 5 personer på den eller så
 36. Jesper: Det är ganska sorglig inställning, att folk måste bli SMITTADE först, INNAN Tegnell börjar titta på redan befintliga medicinska fakta. WHO:s senaste guideline vad gäller munskydd är Glasklar. ALLA ska bära dessa, och de fungerar. Inte minst på flyg, där man sitter så tätt, är det en självklart säkerhetsåtgärd, inte minst i skenet av alla som flög hem i Februari och blev smittade av andra nära resenärer. Så kort kan inte minnet vara. Tyvärr är det svårt att få tag på munskydd, men det finns att få tag på via internet om man letar en stund. Tycker det är sunt att flygbolagen ställer rimliga säkerhetskrav, då jag är säker på att ingen av dessa vill bidra till sjukdom och smitta - och är en föregångare till många andra verksamheter med täta miljöer som borde följa efter.
 37. Maets: Ref https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-masks "the use of a mask alone is not sufficient to provide an adequate level of protection against COVID-19. You should also maintain a minimum physical distance of at least 1 metre from others, frequently clean your hands and avoid touching your face and mask." Alltså, bara munskydd är inte tillräckligt adekvat skydd mot COVID-19. Så om flygbolagen verkligen vill ta ansvar ser de till att det är minst 1 meter mellan passagerarna i kabinen och uppmanar passagerarna att inte röra ansikte eller munskydd samt uppmanar passagerarna att använda handsprit ofta. För att munskydd skall vara effektivt gäller detta i ALLA miljöer, enligt WHO alltså. EASA verkar göra en bedömning som skiljer sig från WHO när det kommer till flygresor då de ej ställer krav på minst 1 meter mellan passagerarna, bara användandet av munskydd. Vad den bedömningen grundar sig på är för mig oklart och det vore intressant att få se den.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.