Annons:

Annons:

Uppsagda piloter kritiska till BRA flyg

Pilotfacket riktar hård kritik mot hur nedskärningarna på flygbolaget Bra har gått till. I våras varslades piloterna om uppsägning, men nu ska flygbolaget flyga vidare på samma linjer med inhyrd personal, rapporterar Sveriges radio.

– Det är en ren avtalsdumpning på marknaden de håller på med. Företaget avser att hyra in motsvarande produktion med jettrafik från ett annat land. Vi känner väl oss lite åsidosatta då i koncernen, säger Lars Petersson på Svensk pilotförening och anställd på Bra till och med mars nästa år.

I våras tog flygbolaget BRA beslutet att avveckla den delen av koncernen som flyger med jetplan, gamla Malmö Aviation. 361 personer varslades om uppsägning, varav 116 piloter. Skälet som angavs var arbetsbrist när de gamla flygplanen skulle fasas ut.

Nu står det dock klart att BRA ska hyra in moderna jetplan från ett tyskt företag, med besättning, och det har fått de uppsagda piloterna att gå i taket.

– Vi påstår ju att det inte är arbetsbrist inom Braathenskoncernen, säger Lars Petersson till Sverige radio.

BRA flyg

Enligt Bra är det en mängd kostnader förknippade med nya flygplan och genom att hyra i stället kan bolaget vara mer flexibelt när inrikesflygandet minskar.

– Det är ett sätt att komma ned i kostnad helt enkelt. Det handlar om att inte ha för stor kapacitet, säger Jim Hofverberg.

Kan du förstå att de piloter som har blivit uppsagda tycker att det är lite märkligt att ni hyr in motsvarande arbetskraft? 

– Självklart förstår man det, men det är ju de här förutsättningarna som har blivit på grund av de här omständigheterna som vi som enskilt flygbolag inte rår på som har drivit fram detta.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.