Annons:

Annons:

USA:s luftfartsmyndighet: Då flyger Boeing 737 Max igen

Boeings flygstoppade problemmodell 737 Max 8 kommer utan tvivel att vara i luften igen senast i december. Det sade den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA:s säkerhetschef Ali Bahrami på onsdagen enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Det är ännu inte möjligt att ge en exakt tidpunkt för när Boeing 737 Max 8 kan vara redo att ges flygtillstånd av den amerikanska flygmyndigheten FAA, men att så kommer ha skett när 2019 går mot sitt slut är en självklarhet, sade säkerhetschefen Ali Bahrami vid en flygsäkerhetskonferens i Köln på onsdagen, enligt Bloomberg.

Planmodellen, som sattes i trafik 2017, var involverad i två olyckor på kort tid som skördade nära 350 dödsoffer i oktober 2018 och mars 2019. Både Boeing och FAA har sedan dess kritiserats hårt för arbetet med säkerhetscertifieringar av det dolda autopilotsystem som misstänks ha legat bakom att piloterna inte lyckades räta upp planens nos efter att en sensor på flygplanskroppen skadats och börjat förse systemet med felaktig data.

Ali Bahrami höll i sitt anförande med om att FAA ”är satt under hård press” men försäkrade att Max 8 inte kommer ges tillstånd att tas i trafik förrän myndigheten finner att modellen är säker.

”Det finns ingen tidplan”, sade han.

Oavsett när ett amerikanskt klartecken kommer så lär en global lättnad för modellen dröja ytterligare. Bland annat kommer EU:s flygmyndighet att göra en självständig värdering av de justeringar som görs på modellen, något som meddelades i slutet av maj av FAA:s europeiska motsvarighet.

Kommentarer är stängda.

På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.