Annons:

Annons:

Wetterstrands utredning om biobränsle får tummen upp av Swedavia

I måndags lämnade den särskilda utredaren Maria Wetterstrand över en utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget, till miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Swedavia är positiva till utredningens huvudförslag om en reduktionsplikt för biobränslen till flyget, enligt ett pressmeddelande.

– Det krävs effektiva och långsiktiga styrmedel och nya politiska beslut för att minska flygets negativa klimatpåverkan. Att införa en reduktionsplikt som ett alternativ till flygskatten är därför ett steg i rätt riktning, eftersom den både minskar utsläppen och bidrar till svensk, storskalig produktion av biobränslen, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef och vd för Swedavia.

– Om Sverige tar den globala ledartröjan när det gäller produktion av bioflygbränslen kan vi skapa en helt ny industri och många nya arbetstillfällen i Sverige. Därför är det väldigt positivt att utredningen också lyfter detta perspektiv, fortsätter Jonas Abrahamsson.

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst klimatarbete, där övergången till bioflygbränsle är en av de viktigaste åtgärderna för att minska flygbranschens klimatpåverkan. Swedavia har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på Swedavias tio flygplatser i Sverige ska vara fossilfritt 2025. Sedan 2016 köper Swedavia även biobränsle motsvarande bolagets tjänsteflygresor, cirka 450 ton bränsle årligen.

En kommentar

  1. Christian Richard: Det låter ju fint... men enligt Twitter, "Goda nyheter för Cortus Energy som producerar just teknik för biobränsle. Gissa vem som äger 600K och sitter i styrelsen för Cortus energy? Jupp, Maria Wetterstrand." Ja, jag vet att man inte skall lita på allt man läser i di där inga sociala medierna.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.