Annons:

Premium

SAS vd: “Den europeiska flygmarknaden måste konsolideras”

Efter år av tjat fick Travel News chefredaktör äntligen en intervju med SAS vd Anko van der Werff. Men då blev det också en rad raka besked. Det viktigaste: den europeiska flygmarknaden måste konsolideras för att kunna matcha den amerikanska. SAS pågående rekonstruktion Chapter 11 är ett led i denna process, men det är först när man är på andra sidan som SAS kan delta. EU:s nya skatt på flygresor uppskattas inte av SAS vd Anko van der Werff. Han tycker istället att man borde titta på USA som investerar 5000 miljarder kronor i den gröna omställningen. - Tänk om de utvecklar ett nytt hållbart flygbränsle och tar patent på det, då är Europa ohjälpligt efter. Text: Viggo Cavling

Travel News träffar SAS vd Anko van der Werff samma dag som ännu en av alla de ekonomiska rapporterna i samband med rekonstruktionen publiceras. De fyra senaste månaderna har SAS gått med drygt tre miljarder i förlust. Uppgifterna publiceras som ett led i Chapter 11-processen, SAS pågående rekonstruktion som kommer att göra SAS nuvarande aktieägare lottlösa. 

Vad som rör sig i Anko van der Werffs huvud vet jag förstås inte, men han tycks på ypperligt humör när han tar emot i huvudkontoret. 

Vi ses i ett litet mötesrum på fjärde våningen i SAS huvudkontor i Frösundavik. Utanför mal E4:an mot Arlanda och Uppsala. Den stora kontorsfastigheten är ett äkta åttiotalshus med ett stort glasatrium i mitten och många trappor och hissar. Huset är ett minne från SAS fornstora dagar när SAS-legenden Jan Carlzon ledde “The Businessman’s Airline”. Hans gamla kontor ligger högst upp i huset på våning sju i en glasbubbla och dit kommer man bara via en specialbyggd hiss. Tvärt emot hans devis om att riva pyramiderna.

Ankos själv sitter i ett öppet kontorslandskap precis utanför vår lilla glaslåda. Under intervjun sitter även SAS presschef i Sverige Anna Sandell med. Efter intervjun vill hon ha Ankos citat på papper. 

Vi börjar att prata om Ankos språkkunskaper. Han har ett förflutet som Nordenchef för KLM och bodde i Stockholm i flera år i mitten av nollnolltalet. 

– Jag pratar flytande svenska, säger Anko. 

Presschefen Anna Sandell skrattar till.

– Lyssna, hon skrattar. Jag förstår så mycket svenska att jag kan beställa min egen mat på restaurang. Min ursäkt för att inte lära mig svenska bättre är att jag redan pratar ett värdelöst språk: holländska. Jag har lärt mig spanska som 900 miljoner pratar. 

Men du bodde här i tre år. 

–  Fyra år. Det är för svårt att…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium