Annons:

Äggsplosiv TikTok-trend

En ny mattrend som involverar hårdkokta ägg samlar miljontals visningar på TikTok. Text: Janne Sundling

Lugnet under hotellfrukosten på Business Inn på Elgin Street i Ottawa avbröts av en stark explosion. Alla tittade oroat runt sig – vad hade hänt?

Jo, de serverade färdigkokta ägg inslagna i plast till frukost. Två i varje.

En asiatisk gäst hade kommit på det i hans tycke lysande draget att värma dem i micron. Smällen var kraftig, och äggrester fanns överallt i micron.

Men nu har det blivit trend. TikTokers micrar ägg och filmar när de exploderar. Gulan i ett återuppvärmt hårdkokt ägg kan nå 100 grader Fahrenheit, vilket leder till en explosion.

TikTokers har börjat micra hårdkokta ägg, och de samlar på sig miljontals visningar med det filmade resultatet.

Klipp visar att TikTokers ser nervösa ut när de förbereder sig för att skiva de nykokta hårdkokta äggen i mikrovågsugn, och de har anledning att vara lite rädda.

Så fort de genomborrar det uppvärmda ägget exploderar det nästan alltid.

I ett klipp som publicerades på tisdagen av @rafaelucciman – som har mer än 26 miljoner visningar från och med fredagen – var explosionen så intensiv att de var tvungna att hoppa iväg när ett stort moln av ånga steg upp från ägget.

En annan video som publicerades den 13 april av @c.atsteixeira – som har fått 14 miljoner visningar från och med fredagen – visar två kvinnor som bär krukor på huvudet för att skydda sig själva när de provar TikTok-trenden.

Även om trenden kan vara ny på TikTok, har vetenskapen bakom varför ett hårdkokt ägg exploderar när du värmer upp det i mikrovågsugnen varit känd i flera år.

En rapport som publicerades av Acoustical Society of America 2017 undersökte vad som händer när du sticker ett hårdkokt ägg som just har mikrovågsugnats.

Rapporten lanserades efter att en man stämde en restaurang efter att han bet i ett återuppvärmt, hårdkokt ägg och hävdade att han hade fått både brännskador och hörselskador, enligt The New York Times.

Efter att ha mikrovågat nästan 100 ägg upptäckte forskare att äggulan i ett återuppvärmt hårdkokt ägg kunde nå temperaturer så höga som 100 grader – vattnets kokpunkt.

När du kokar ett ägg bildas små fickor med vatten när proteinerna inuti äggulan klumpar ihop sig, enligt Times. Dessa små fickor gör ingenting om du äter ett ägg som redan är kylt. Men om ägget värms upp igen och temperaturen på äggulan skjuter i höjden, kan dessa små vattenfickor börja koka – vilket leder till en potentiell explosion.

Och explosionerna är inte precis tysta. Rapporten fann också att explosionen från ett hårt kokt ägg i mikrovågsugn kan slå upp till 133 decibel, vilket är 30 decibel mindre än ett hagelgevär.

Fast mannen i frukostmatsalen på Business Inn 2014 var nog inte medveten om att hans tilltag skulle trenda på TikTok. Han såg mer besvärad ut, och hade inte ens mobilen redo för att filma äggsplosionen.

2 kommentarer

  1. Travelman: Men OJ. Är detta en resebranschnyhet?!? & Ägget på fotot är rått.
    • Travel News: Nej, men det är lite kul.
Konferensproducent till STS Alpresor
Sista ansökningsdag:
30 september 2023