Annons:

Premium

Kaffet blir hälsosammare med mjölk

Tar du en skvätt mjölk i kaffet? Helt rätt, enligt forskarna. Kaffe med mjölk kan ha en antiinflammatorisk effekt på människor antyder en ny studie från Köpenhamns universitet. Text: Janne Sundling

”Det är naturligt att föreställa sig att denna cocktail skulle kunna ha en gynnsam effekt på inflammation hos människor”

Studien har just publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Kaffebönor är fulla av antioxidanter som kallas polyfenoler. De hjälper till att minska så kallad oxidativ stress i kroppen, som ofta orsakar inflammation.

Men mycket tyder på att polyfenolerna är ännu bättre antiinflammationsbekämpare när de åtföljs av protein. Och vad finns i mjölk?

I den nya studien har forskare från Institutionen för Livsmedelsvetenskap och Institutionen för Veterinär- och Husdjursvetenskap vid Köpenhamns Universitet undersökt hur polyfenoler beter sig när de kombineras med aminosyror, vilka proteiner är gjorda av.

Det är naturligt att föreställa sig att denna cocktail också skulle kunna ha en gynnsam effekt på inflammation hos människor, säger Marianne Nissen Lund, professor vid institutionen för livsmedelsvetenskap, i ett pressmeddelande:

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium