Annons:

Ny forskning: Kaffe kan motverka fetma och diabetes

Kaffe är gott men kan också en rad välgörande effekter. Koffeinet kan vara uppiggande och öka uppmärksamheten, få dig på bättre humör och gör att du kan prestera bättre. Men ny forskning tyder också på att det kan motverka fetma och diabetes. Text: Janne Sundling

Studier som gjorts av forskare från Karolinska Institutet i Sverige och Storbritannien visar att högre nivåer av koffein i kroppen är förknippade med ett lägre BMI och med mindre risk för diabetes.

Forskarna fann att genetiskt högre nivåer av koffein i blodet kan kopplas till lägre BMI och typ-2-diabetes.

Men enligt den nya studien kan man inte dra slutsatsen att man enkelt uppnår samma effekt genom att bara dricka mer kaffe eller koffein.

”Det är värt att titta på om kalorifria, koffeinhaltiga drycker kan bidra till att sänka risken för fetma och typ 2-diabetes”, säger forskarna bakom studien i pressmeddelandet.

Albert Gjedde, professor i neurobiologi och farmakologi vid Köpenhamns universitet, har läst studien.

– Du vet inte om människor som är vid god hälsa dricker mer koffein, eller om de dricker mer koffein för att de är vid god hälsa. Det genetiska sambandet ger inte heller något svar på det, säger han till Videnskap.dk.

Sambandet mellan intag av koffein och förbränning av kalorier har visats i en rad studier. De mest citerade av dem fann att konsumtion av 100 milligram koffein bränner mellan 80 och 150 kalorier.

Det motsvarar en stor kopp svart filterkaffe på 150 milliliter. 

Det spelar ingen roll när du konsumerar kaffet och även om många förknippar det med morgonkaffet är det långt ifrån den bästa tiden.

Koffeinet kan öka stressnivåerna om du konsumerar det under den första timmen till en och en halv timme efter att du vaknat.

När du vaknar är kroppens naturliga nivå av kortisol – stresshormonet – som högst. Det hjälper kroppen att vakna och göra sig redo för dagen.

Om du dricker kaffe eller andra former av koffein när kroppen precis har vaknat kommer du därför att uppnå den dubbla effekten. Om man ibland känner sig rastlös eller orolig på morgonen kan det vara orsaken.

Samtidigt riskerar du att bygga upp en tolerans mot koffein om du konsumerar för mycket för tidigt på morgonen. I slutändan kan detta innebära att du behöver ännu mer koffein för att uppnå samma effekt som du tidigare kunde uppnå med mindre koffein.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024