Annons:

Premium

Så ska vinvärlden vinnas för klimatsmarta vinflaskor

Vin hör hemma i glasflaskor som förmedlar en högklassighet för det vin de bär, och en signal om kvalitet, menar de vinkonservativa. Men vin i platta PET-flaskor är på en rad områden mer klimatsmarta, menar nytänkarna som vill se dem på bred front. Text: Janne Sundling

”Australien är hem för de två mest betydande framgångsrika vinförpackningsinnovationerna under förra seklet: Bag-in-box och skruvlock”

För att producera en glasflaska krävs det fossila bränslen för att producera, transportera och återvinna dem. De ger tunga transportutsläpp, de är ömtåliga och slösar på utrymme. Platta vinflaskor lanseras som en lösning på problemet. Förpackningsföretaget Packamama försöker nu vinna Australiens vinproducenter för sin flaska. Den är tillverkad av 100 procent återvunnen PET-plast vilket gör den 83 procent lättare och den platta profilen tillåter dubbelt så många flaskor per transport.

”För de absoluta finvinerna som går till samlare är det helt otänkbart med plastflaska”

– Australien är hem för de två mest betydande framgångsrika vinförpackningsinnovationerna under förra seklet: Bag-in-box och skruvlock, båda från mitten av 1960-talet, säger Packamamas medgrundare Santiago Navarro.

Packamamas började med att tillverka 65 000 enheter, nu har den siffran stigit till 90…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024