Annons:

Surt för sötsugna

En bister höst väntar landets konditorier. Rekordpriser på smör och grädde, äggbrist och nu varnar Bloomberg för kakaobrist. Av: Leif Holmkvist.

“Bakom den återkommande kakaobristen ligger den mindre lyckade kombinationen ökad efterfrågan och minskat utbud”

Angus Kennedy fick rätt. För tio år sedan varnade han för en kommande och växande kakaobrist.

Angus om någon borde veta. Han fick redan som tioåring hjälpa mamma med familjens brittiska facktidning Kennedys Confection sedan pappan avlidit i cancer. Den 130 år gamla månadstidskriften skriver om konfektyr och går till cirka 5 000 gottegrisar och branschproffs världen över.

Chokladtillverkarna älskade Angus, som visste mer om kakaoprodukters olika smaker än de flesta, och överöste honom med godis i hopp om att det skulle falla på läppen och därefter hamna i tidningen.

Angus Kennedy testade ungefär 200 godissorter i månaden och efter 20 år som redaktör hade han satt i sig minst 30 000 olika chokladprodukter.

Han mådde som en prins i en bagarbod men blev, som man säger, tämligen fet. När hans femte barn föddes beslöt han ändå gå på en läkarkontroll. Föga överraskande visade den otäcka kolesterolnivåer, Angus sattes på diet och motion och anställde en ny provsmakare.

Men rätt fick han om kakaobristen. Och tidningen lever och arrangerar bland annat London Chocolate Forum.

Bakom den återkommande kakaobristen ligger den mindre lyckade kombinationen ökad efterfrågan och minskat utbud. Kinesisk och indisk medelklass växer liksom deras plånböcker och sug efter choklad.

Samtidigt drabbas de stora producentländerna i Västafrika, främst Ghana och Elfenbenskusten, allt oftare av sämre skördar, inte minst till följd av klimatförändringarna.

Just nu är det Ghana som ser ut att få den sämsta kakaoskörden på 13 år. Bloomberg räknar med att skörden landar 25 procent under det normala. Priset på kakao har redan stigit 50 procent sedan årsskiftet. 

Kommentarer är stängda.