Annons:

Premium

Trots värmen och torkan försiktigt hoppfulla vinodlare

Vinoro. Finns den? Ja, med väderrapporterna om torka och rekordhetta under sommaren har den onekligen funnits. Men läget för årgång 2022 är bättre än väntat. Och i regionen Champagne talar man redan om en fantastisk årgång. Text: Janne Sundling

”Den övergripande summeringen för 2022 är ändå försiktig optimism, mindre vin, intensiva smaker”

Brännande hetta och rekordstor torka under sommaren blev ytterligare en påminnelse om klimatförändringarnas påverkan på vinvärlden.

Ändå är många vinmakare försiktigt hoppfulla, konstaterar Bloombergs vinexpert. Torka ger mindre druvor men med mer koncentration och håller borta mögel. Vinmakare i Champagne talar om en fantastisk årgång.

Men med brist på vatten och höga temperaturer är skördarna lägre än normalt och därmed finns det mindre vin att sälja. I Frankrikes Alsace, där det inte regnade en droppe på två månader, rapporterar vinodlare att det blir en mycket liten skörd.

Den övergripande summeringen för 2022 är ändå försiktig optimism, mindre vin, intensiva smaker.

Bordeaux hade den torraste julimånaden på mer än 60 år och hotande skogsbränder. Men myndigheterna tillät bevattning på vissa gods. 

För Château Margaux var skörden av vita druvor den tidigaste på gården ”i levande minne”. Château Mouton Rothschild upplevde sin tidigaste skörd sedan 1893 men meddelar: ”2022 ser ut att vara både en mycket tidig och mycket lovande årgång.” 

Bourgogne började skördas i slutet av augusti och enligt vingårdarna  är både chardonnay och pinot noir smakrika och välsmakande. Det är en ”potentiellt en mycket bra årgång…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Flygansvarig på MSC Cruises
Sista ansökningsdag:
17 oktober 2022
Västindienspecialisten söker en travel consultant
Sista ansökningsdag:
22 oktober 2022
Stromma söker Coordinator till Business Support
Sista ansökningsdag:
11 oktober 2022