Annons:

De kan vinna en Grand Travel Award 2024 i kväll

Idag den 15 februari 2024 arrangeras Grand Travel Award för 32 gången. Reseindustrins egen Oscarsgala går som vanligt av stapeln på Grand Hôtel i Stockholm.

HÄR BOKAR DU DIN PLATS PÅ GRAND TRAVEL AWARD

Undersökningen som ligger till grund för Grand Travel Award utförs av analysföretaget Nordic Bench. Utgångspunkten är i Net Promoter Score metodiken. 

Undersökningarna har genomförts i tolv olika leverantörskategorier inom svensk och internationell reseindustri. 

Nordic Bench kvalificerar in drygt 3000 respondenter som har rest i ett privat eller tjänstesyfte. De svarande utgör ett slumpmässigt representativt urval avseende ålder, kön och region. Utöver detta har drygt 400 respondenter som arbetar på reseföretag deltagit.

Totalt sett har dessa gjort drygt 26 000 bedömningar av reseleverantörer. 

Marknaden av fritids- och affärsresenärer har slutligen fått en större vikt än vad resebyråanställda har när slutbetygen har räknats fram i respektive kategori.

Totalt har vi undersökt runt 200 varumärken. För att överhuvudtaget kommer med i undersökningen krävs minst 100 svar. Undantaget är Specialist researrangör.

De som arbetar i reseindustrin fick inte rösta i kategorierna flyg, researrangör och specialist researrangör eftersom vi såg att man röstade upp sitt eget företag och röstade ner konkurrenterna.

Det är alltså inte en jury som utser och nominerar bolag och varumärken utan det svenska folket och medarbetare i reseindustrin som “röstar”. Det gör man genom att svara på ett antal frågor. Nedan är, i varje kategori, de fem och i vissa fall 10 bolag som fått flest röster. 

SAS A321LR
Flyg Europa
Air France
Finnair
KLM
Lufthansa
Norwegian
SAS
Sunclass Airlines
Swiss
TUI Fly Nordic
Turkish Airlines
Flyg Intercont
Air France
Emirates
Finnair
KLM
Lufthansa
Qatar Airways
SAS
Swiss
Thai Airways
Turkish Airlines

Skidorter
Årefjällen
Sälen Skistar
Funäsfjällen
Branäs
Idrefjällen
Vemdalen

Sydafrika.
Spec. Researrangörer
BIG Travel Concept
Golf Plaisir
Lime Travel
Swanson’s Travel
Sydafrikaresor

Turistländer
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Thailand
Austria
England
Frankrike
Schweiz
Tjeckien

HÄR BOKAR DU DIN PLATS PÅ GRAND TRAVEL AWARD

Foto: Viggo Cavling
Researrrangörer
Airtours
Apollo
Rolfs Flyg & Buss
TUI
VING
Foto: Istockphoto
Rederier
Destination Gotland
Eckerölinjen
Stena Line
Tallink
Viking Line

HÄR BOKAR DU DIN PLATS PÅ GRAND TRAVEL AWARD

Inrikes Transport
BRA
MTRX
Norwegian
VY Bus4You
VY Flygbussarna
Hyrbilar
Avis
Hertz
Sixt
Europcar
Hotell Sverige
Clarion Collection Hotels
Clarion Hotels
Elite Hotels
Radisson Blu
Scandic Hotels
Hotell Internat.
Best Western
Hilton Hotels
Marriott International
Radisson Blu

HÄR BOKAR DU DIN PLATS PÅ GRAND TRAVEL AWARD

Inom kort presenterar vi de absolut sista aktörerna som kan vinnna Grand Travel Award: 

Kryssning
Royal Carribean Cruises
MSC Cruises
Celebrity Cruises
Hurtigruten
Carnival Cruise Line
Norwegian Cruise Line

Skidorter
Årefjällen
Sälen Skistar
Funäsfjällen
Branäs
Idrefjällen
Vemdalen

Ekoturism

Hållbarhet

HÄR BOKAR DU DIN PLATS PÅ GRAND TRAVEL AWARD

Stort tack till våra sponsorer:

15 kommentarer

 1. Terje Dahl: 3000 respondenter, hur tänker man här? Av de 3000 kan inte mer än max 1 rest med Big Travel Concept eller t.ex. Lime. Den statistiska sannolikheten är ju minimal. Är det 3 som röstat på Branäns och 2 på övriga så vinner man? Tycker tyvärr att GTA tappat sin glans och blir mer löjeväckande med ett sådant underlag.
  • Travel News: Det måste vara minst 100 röster om ett företag eller varumärke för att överhuvudtaget bli bedömd och komma med i vår stora undersökning. (Detta gäller dock inte specialistresebyråer.) Men alla andra kategorier. Undersökningen görs med NPS-modellen som de flesta större företag i världen arbetar med. Detta framgår av artikeln ovan, men läser man inte den utan bara tycker helt fritt så uppstår ingen glans... Ja, det är nästan lite löjeväckande.
 2. Terje Dahl: Vad gäller då specialistresearrangörer?
  • Travel News: Så många svar som möjligt förstås. Undersökningen pågår, målet är minst 100 svar.
 3. Eva Johansson: Förstår att herr Viggo vill vara spetsfyndig, tragiskt att vara det på det sätt du väljer ovan, "mansplaining" i sin högglans utan någon egentlig substans eller ansvar för vad man åstadkommer. Tvivlar på att detta inlägg klarar granskningen, men Terje har rätt, GTA har blivit lite löjeväckande efter att tidigare varit resebranschens "Oscars". Med den kurs man håller nu kommer det precis som Turmässan att dö ut. Bättre om branschföreningen tog över och engagerade branschen.
  • Travel News: Du och alla andra som har synpunkter på hur vi kan förbättra och utveckla Grand Travel Award får gärna hör av sig till mig, 0760384066 eller mejla viggo.cavling@travelnews.se eller vd Nils Norberg, nils@res.se. En som gjorde detta var vd Skistars vd Stefan Sjöstrand och tack vare honom ger vi nu priser till svenska skidorter. Vi ser dock ett stort intresse för vår gala och prisutdelning, både från gäster och partners.
 4. Anna Jonsson: Om jag tolkar detta rätt så är inte Stöten inräknat i Sälen i denna omröstning?
  • Travel News: Vi har tre Sälen i vår undersökning: Sälen Skistar, Sälen Stöten och Kläppen. Har någon en bättre idé hur vi ska göra detta är det bara att höra av sig till mig: viggo.cavling@travelnews.se
 5. Gustav H: Börjar med att ge beröm för de nya kategorierna som skidorter m.m, mer fokus på privatresenären, kul. Positivt att ni skippar de personliga kategorierna, blev lite mycket ankdam och pajas över det hela. Frågar mig dock, är det inte samma gamla personligheter som kämpar på år efter år, hur ser den faktiska erfarenheten av en uppdaterad besöksnäring (läs 2024) ut? TN, SBTA, SKÅL m.m samma gamla gubbar, ha ha!
  • Travel News: Gamla gubbar och gummor är det bästa som finns.
 6. Anna: Varför är ej affärsresebyråer med här?
  • Travel News: Vi har inte denna kategori idag. Men gärna i framtiden.
 7. SKÅL Stockholm: @Gustav H, du är välkommen att kontakta oss i SKÅL och bli medlem så kan du påverka i detta forum. Välkommen på ett av våra möten.
 8. Louisa Karlsson: Bästa GSA kunde vara en kategori. Eller bästa hotellbokningsplattform, finns ju många som kunde vara aktuella.
  • Travel News: Absolut. I England är Travel Weeklys gala fem timmar lång och de delar ut 50 priser...Vi har det mest ogjort som Kamprad brukade säga.
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024