Annons:

Grand Travel Awards hederspriset 2023 går till Björn Kjos, grundare av Norwegian

Att gå från ett litet regionalt flygbolag i Norge till att bli en global aktör på världens mest konkurrensutsatta marknad - reseindustrin - är en resa som få ens vågar drömmar om. Bjørn Kjos har hållit i rodret under denna magiska färd i mer än tjugo år och det är följaktligen självklart att ge Grand Travel Awards hederspris till honom.

För mer än 20 år sedan genomförde flygbolaget Norwegian sin allra första flygning – som gick mellan Oslo och Bergen. Då var det inte många som trodde att det nybildade flygbolaget skulle överleva utan sluta redan efter några månader i konkurs, men bolaget överlevde. 

En förklaring var strategin vid rekrytering: 

– Det är viktigt att anställa personal som är smartare än en själv. I mitt fall har det inte varit svårt, sa Bjørn Kjos när bolaget fyllde 20 år för några månader sedan. Men Bjørn är nog väldigt smart. Han har varit både stridspilot och advokat. En bra kombo när man ska starta ett flygbolag. 

Bolagets affärsidé från början var att alla skulle ha råd att resa. 

– När vi började kostade en resa till Nordnorge lika mycket som en resa jorden runt. Det ändrade vi på, har Bjørn Kjos berättat i en intervju med Travel News. 

Första året hade det lilla regionala flygbolaget 200 000 resenärer. Året efter 1,2 miljoner. Och under sina första 20 år har Norwegian kommit upp i över 300 miljoner passagerare. 

– Ett stort ögonblick var när vi vann priset världens bästa lågprisbolag första gången. Det finns ju som bekant många flygbolag i världen. Sen vann vi priset många gånger. Men första gången var viktigt, sa Bjørn Kjos.

Att gå från ett litet regionalt flygbolag i Norge till att bli en global aktör på världens mest konkurrensutsatta marknad – reseindustrin – är en resa som få ens vågar drömmar om. Bjørn Kjos har hållit i rodret under denna magiska färd i mer än tjugo år och det är följaktligen självklart att ge Grand Travel Awards hederspris till honom. 

Grand Travel Award hederspris har delats ut sedan 2022. Första gången gick priset till Janne Carlzon, legendarisk chef för Ving, Linjeflyg och SAS.

Kommentarer är stängda.