Annons:

Här är guld, silver och brons i Grand Travel Award 2020

Nu släpper vi guld, silver och brons platserna i Grand Travel Award 2020. De nominerade i Grand Travel Award utses av en namnkunnig juryn och vinnarna vaskas fram genom en stor undersökning. De anställda på landets resebyråer får svara på frågor om tre variabler: 1. service och support, 2. produktkvalitet och produktutveckling, 3. marknadsföring och branschaktiviteter.  Bara att vara nominerad i Grand Travel Award är förstås en mycket god kvalitetsstämpel.

Bästa researrangör:

Ving: vinnare i kategorin ”Bästa researrangör”.

Vings varumärke är ett av de absolut starkaste i reseindustrin. Trots att man 2019 har varit med om den mest dramatiska resan i företagets historia behåller Ving sin position som Sveriges bästa researrangör. Och nu när Ving har tappat sin brittiska barlast och fått ny ägare i Petter Stordalen och två riskkapitalbolag står bolaget starkare än någonsin. Färden mot de bästa veckorna på året har bara börjat och vi vet alla att det är de små detaljerna som gör stunden i paradiset gyllene. 

 1. Ving
 2. Apollo
 3. TUI

Övriga nominerade var: Airtours, Detur, Rolfs Flyg & Buss

Bästa specialist-researrangör

Anders Persson, Johan Rejhagen, Tommy Swanson

Det borde inte att gå att driva en liten specialistresebyrå i mörkaste Småland långt från allfartsvägar och pulserande stadskärnor. Men det går alldeles utmärkt, för Swanson´s Travel kan det stora landet i väster bättre än någon annan. Nu slåss man både mot en skållhet dollar och en ännu mer galen Donald Trump, men det är bara små krusningar på ytan på det stora hela. För fakta är: alla i Sverige ska någon gång i livet besöka Amerika och se det vi sett på bio i verkligheten. Då finns det ingen bättre i världen att hålla i handen än Swanson´s Travel. Och har man väl börjat med något fantastiskt, varför sluta?

 1. Swanson´s Travel
 2. Lotus Travel
 3. Sydafrikaresor

Övriga nominerade var: Tour Pacific, Jambo Tours

Bästa hotellkedja Sverige

Clarion Hotel Sign: vinnare av hållbarhetspriset, Nordic Choice: vinnare i kategorin ”Bästa hotellkedja Sverige”, Clarion Hotel Post: vinnare i kategorin ”Bästa konferensanläggning med övernattning”.

Petter Stordalens gäng gör det igen. Slår konkurrenterna och bevisar att uppstickaren från hurtbullelandet i väster är häftigare än storebror Scandic. Nordic Choice Hotels anfaller på alla fronter, från lyxiga boutique-hotell till budget via enorma bulkhotell på Nordens största flygplatser och små mysiga hygge-hotell. I många fall är kvantitet och energi viktigare än kvalitet, men söker du det absolut bästa så har Nordic Choice också många rum och hotell att erbjuda dig. 

 1. Nordic Choice Hotels
 2. Scandic
 3. Radisson Hotel Group

Övriga nominerade var: Best Western, Elite hotels, First Hotels, Ligula Hospitality Group 

Bästa hotellkedja globalt

Radisson Hotel Group: vinnare i kategorin ”Bästa internationella hotellkedja”.

Vad vill en affärsresenär ha? Minsta möjliga friktion. Det är bottenplattan, på den ställer vi ett gäng stora hotell i stadens mitt som erbjuder fantastisk service 24/7. De senaste åren har Radisson renoverat de viktigaste enheterna som nu strålar som stjärnor i natten. Och det är inte bara rummen som vi vill hänga i, utan också lobbyn, baren och restaurangerna i Radisson Hotel Group. Det är här man vill vara helt enkelt. 

 1. Radisson Hotel Group
 2. Marriott  International
 3. Hilton Hotels

Övriga nominerade var: Accorhotels, IHG, Hilton Hotels, Hyatt. Melia

Bästa hotell-broker:

WebBeds: vinnare i kategorin ”Bästa online hotel broker”.

WebBeds är den snabbast växande hotell-brokern i världen. Man lyckas växa och samtidigt behålla en fantastisk relation med sina kunder och landets resebyråer. Riktigt bra jobbat!

 1. WebBeds (Sunhotels/Totalstay)
 2. Expedia
 3. Horse21pro
 4. Booking.com

Bästa rederi

Birka Cruises: vinnare i kategorin ”Bästa rederi”.

Det är inte alltid bäst att vara störst. På Östersjön slåss Birkas enda fartyg med stora flottor av betydligt större fartyg. Då måste man vara bättre på service och ännu trevligare än konkurrenterna. Birka lyckas med detta år efter år, samtidigt som man förmår att utveckla sin affär med kryssningar till Höga kusten, Tomten, skidresor och snart till Berlin. Med Birka blir resan alltid ett häftigt äventyr som både lever upp till förväntningarna och utmanar dem. 

 1. Birka Cruises
 2. Tallink Silja
 3. Viking Line
 4. Stena Line

Bästa kryssningsbolag’

Royal Caribbean International.

Royal Caribbean International levererar en kryssningsupplevelse i världsklass. Ombord på något av de moderna fartygen finns allt du kan drömma om när du är på semester och en massa saker till. Oavsett om du vill vara i Västindien, Medelhavet eller gulfen är detta det mest bekväma sättet att upptäcka världen. 

 1. Royal Caribbean International
 2. MSC Cruises
 3. Norwegian Cruise Line
 4. Hurtigruten
 5. Costa Cruises

Bästa transport inrikes

SJ: vinnare i kategorin ”Bästa transport inrikes”, och Pierre Flodin SJ: vinnare i kategorien ”Bästa Key account manager”.

Den fula ankungen har blivit reseindustrins vackraste svan. SJ är inte bara rätt i tiden, man är också det bolag som erbjuder de bästa transporterna mellan landets största städer. Man är punktligare än konkurrenterna och tiden ombord går att använda till arbete på ett sätt man aldrig kan göra i ett flygplan. Inte alla elefanter kan dansa vackert och smidigt precis som kunderna önskar, men SJ bevisar att det går utmärkt. Snart får man nyrenoverade snabbtåg och sen hoppas vi inte att det dröjer alltför länge innan höghastighetståget rusar fram i 320 kilometer i timmen.

 1. SJ
 2. SAS
 3. BRA

Övriga nominerade var: Tågkompaniet, Destination Gotland, Flixbus, MTR Express, Norwegian

Bästa flygbolag Europa

Nordens viktigaste företag i reseindustrin hade ett tufft 2019. Det är inte lätt att hålla en pilot på gott humör. Men SAS lyckas trots det hålla sin passagerare glada och nöjda. Det är ingen slump att man transporterade 30 miljoner resenärer förra året. Majoriteten är nöjda Eurobonus-medlemmar som vet att SAS är bäst i världen på att transportera människor till och från Skandinavien. Nu får SAS nya bränslesnåla Airbus-maskiner och förhoppningsvis blir 2020 ett mindre dramatiskt år. 

 1. SAS
 2. Air France/KLM
 3. Finnair

Övriga nominerade var: British Airways/Iberia, LOT Polish Airlines, Lufthansa-group, Norwegian, Turkish Airlines

Bästa flygbolag globalt

Qatar Airways: vinnare i kategorin ”Bästa flygbolag interkontinentalt”.

Vad är det viktigaste för att bli ett framgångsrikt flygbolag? Svar stor kapacitet. Följaktligen gasar Qatar i Sverige med fler avgångar både från Landvetter och Arlanda. Ytterligare ett plus är att man gör detta med toppmoderna maskiner från Airbus. Qatar erbjuder både den högsta formen av lyx och stolar som inte kostar riktigt lika mycket.  

 1. Qatar Airways
 2. SAS
 3. Emirates

Övriga nominerade var: Air France/KLM/Delta, British Airways/Iberia/American Airlines, Finnair, Lufthansa-group, Norwegian, Singapore Airlines, Thai Airways, Turkish Airlines

Bästa biluthyrare

Hertz.

Sveriges största hyrbilsbolag Hertz gör det igen. Visar att störst är bäst. 3,1 miljoner bil-dygn lyckades man hyra ut förra året. Det är ökning med tre procent. Att växa utan att tappa kunder är svårt, men Hertz lyckas utmärkt. Att växa med nöjda kunder är det alla företag drömmer om, men bara de bästa lyckas.  

 1. Hertz
 2. Europcar
 3. Sixt

Övriga nominerade var: Alamo, Avis/Budget, Mabi

Bästa enskilda hotell i Sverige

Haymarket by Scandic: vinnare i kategorin ”Bästa enskilda hotell i Sverige”

När detta hotell projekterades var det som många som blev oroliga. Kan Stockholm verkligen fortsätta existera utan varuhuset PUB. Hur ska det gå för Greta Garbos gamla hattbutik? Svaret är att det har gått lysande. Haymarket är ett hotell som håller sitt arv högt, samtidigt som man är ett med samtiden. De som vill minnas Sveriges största filmstjärna genom tiderna kan gå till vänster i entrén och ta ett glas vin i Gretas kafé. Det är precis som förr fast med den lilla skillnaden att hattarna har ersatts av mobiler. Stjärnorna styr världen inte som förr från den vita duken utan via Instagram. 

Haymarket är ett hotell som både är en självklar del av vår huvudstad och en destination i sig. Haymarket är mosaik av sju huskroppar. Ibland är det lite knivigt att hitta sitt rum, men väl framme är de smart inredda och sängarna underbara. Du kanske bara bokar in en enda natt, men när du väl är här vill du aldrig åka hem. I Scandics förnyelse är detta kanske den viktigaste pusselbiten.

 1. Haymarket by Scandic, Stockholm
 2. Clarion Post, Göteborg
 3. Downtown Camper by Scandic, Stockholm
 4. Lilla Hotellet i Nora
 5. Clarion Hotel & Congress Malmö Live, Malmö

Bästa konferensanläggning med övernattning:

Clarion hotel Sign: vinnare av hållbarhetspriset, Nordic Choice: vinnare i kategorin ”Bästa hotellkedja Sverige”, Clarion Hotel Post: vinnare i kategorin ”Bästa konferensanläggning med övernattning”.

 

Att öppna ett hotell är enkelt. Alla vill spana in en nykomling en gång. Men det är sen matchen börjar. Att år efter år när nybörjarens fräschör är ett minne blott vara bäst är det som verkligen är svårt. Clarion Hotel Post är ett modernt designhotell i en anrik byggnad. Det är en stor och generös mötesplats som få andra i Göteborg. Med utmärkta kommunikation, suveränt läge och fantastisk personal vinner man första gången någon Travel News nya kategori: “Bästa konferensanläggning med övernattning”.  

 

 1. Clarion Hotel Post
 2. Clarion Hotel Sign
 3. Downtown Camper by Scandic
 4. Clarion Live I Malmö 
 5. Ice-hotel I Jukkasjärvi

Bästa supportperson: 

Annika är proffsig, glad och löser allt, vi ser henne som flygbolagens Google. Annika ställer upp för sina kunder i vått och torrt och är en fixare i världsklass.

 1. Annika Bjerborn Ticket & Tours
 2. Erica Höglund SAS
 3. Atchara Bangmuang Emirates

Bästa Key Account Manager eller kundansvarig:

Pierre Flodin SJ: vinnare i kategorin ”Bästa key account manager”.

Den väldigt positiva och punktliga Pierre Flodén på SJ glider inte bara in på en räkmacka utan han tar även med sig räkmackan ut till kontoren, väldigt uppskattat såklart. Noggrann och med tålamod som få gör han varje besök lika bekvämt som att åka i förstaklasskupén. Med Pierre upplever resebyråerna service i världsklass och branschen skulle må bra av att ha fler som honom!

 1. Pierre Floden SJ 
 2. Niklas Lennartsson, Royal Caribbean International
 3. Rickard Engelheart Hertz

Fakta

Grand Travel Award är ett samarbete mellan Travel News och undersökningsföretaget Fürst Scandinavian Research AB.

Vill du veta mer om ditt företags resultat kan du köpa Grand Travel Report. 

Kontakta Travel News försäljningschef Jan Berkö.

En kommentar

 1. Andreas: Hej, Tack för listan ovan. Varför presenterar ni inte resultatet som en motivationshöjare till dom nominerade?