Annons:

Snälltåget vinner Travel News hålbarhetspris

Tio bidrag skickades in till årets tävling. Av dessa vaskades tre fram av juryn som speciellt lyckade. - Men alla bidrag höll det mycket hög kvalitet. Det märks att reseindustrin tar hållbarhet på största allvar. Projekten andas en långsiktighet som känns äkta och genuin. Det bådar gott för framtiden, säger Travel News chefredaktör Viggo Cavling.

För åtta år sedan på Grand Travel Award var det premiär för Hållbarhetspriset. Det blev en succé och Travel News fick in ett stort antal nomineringar. Detta är nu en tradition som vi inte vill bryta. Hållbarhet är enligt många reseindustrins viktigaste utmaning inför framtiden. Här de tre bidrag som juryn uppskattade mest:

Snälltåget.

1. Snälltåget

Snälltåget – Här handlar det om själva kärnan – nämligen affärsidén att erbjuda prisvärda resor med tåg till svenska fjällen, Europas storstäder och Alperna på kommersiell basis – företaget är duktiga på att känna av marknaden och innovationen avgör detta för oss. Snälltåget visade att det går att köra reguljär nattågstrafik till Europa – trots motvind av infrastrukturella flaskhalsar och administrativa hinder som alltjämt präglar järnvägen. Åratal före politiken upphandlade nattåg med SJ och tog åt sig äran för nattågets renässans hade Snälltåget visat att det går att köra nattåg till Tyskland utan subventioner och stöd från skattebetalarna. Summa summarum, Snälltåget erbjuder en hållbar reseprodukt som präglas av entreprenörskap, även i motvind.

Första planet som flyger med SAF-bränsle

2. BRA

BRA – Trägen vinner – återigen är BRA ”bäst i klassen” och visar att det gäller att hålla i hållbarhet som affärsidé i praktiken och företaget fortsätter att överraska oss! BRA genomförde 2022 världens första flygning med ett kommersiellt flygplan med 100 procent bioflygbränsle i båda motorerna. Under året startade de dessutom en flyglinje till Lyon med 50 procent bioflygbränsle i tankarna. I allt BRA gör har hållbarhet en självklar plats och därför är flygbolaget en ledstjärna. En konkret order på elflyg och vi hade satt dem som nummer 1. 

3. TUI

TUI – en komplex verksamhet med egen verksamhet i hotell, flygbolag och rederi och därtill förmedlare av resor i hela världen. Under 2022 har TUI Group redovisat sina reduktionsmål till Science Based Targets Initiative, SBTI, för vetenskaplig validering. Målet är nettonollutsläpp i hela koncernens verksamhet senast 2050. Med SBTI följer också etappmål för utsläppsminskningar i alla olika led. Oss veterligen har ingen konkurrent gått lika långt och det förtjänar att uppmärksammas.

Juryn bedömer enskilda initiativ eller ett större hållbarhetsarbete, som ska ha skett under det senaste året. I sitt arbete bedömer juryn hur stor effekt hållbarhetsarbetet haft, med hänsyn tagen till företagets storlek och resurser.

Jury: Viggo Cavling Travel News, Nils Paul Svenskt näringsliv och Didrik von Seth SRF.

Kommentarer är stängda.