Annons:

Kalifornien står inför en extrem värmebölja och elbrist

Delstaten Kalifornien väntas nu drabbas av en rekordstor värmebölja med elbrist. Invånarna och besökare uppmanas dra ned på användningen av luftkonditionering, diskmaskiner och tvättmaskiner. Text: Janne Sundling

”Det här är verkligen en extraordinär händelse”

Energianvändningen i hela USA slår rekordnivåer. Elnätet är under extra tryck på grund av den extrema värmen, vilket gör kraftöverföringen mindre effektiv. 

Nätoperatörerna uppmanar nu till energiransonering. Och kaliforniaguvernören Gavin Newsom förklarar att ”vi är på väg in i den värsta delen av denna värmebölja.”

– Vi är på väg in i den värsta delen av denna värmebölja, och risken för avbrott är reell, och den är omedelbar, förklarade guvernör Gavin Newsom på Twitter.

– Det här är verkligen en extraordinär händelse, delvis för att den inte är över. Det här kommer att bli den värsta värmeböljan i september någonsin i norra Kalifornien och utan tvekan över hela staten, säger Daniel Swain, klimatforskare vid UCLA.

Med en BNP på 3,4 biljoner dollar 2021 är ”The Golden State”, Kaliforniens ekonomi den största i USA, och överträffar till exempel Frankrikes. De är den folkrikaste staten meds en befolkning på 40 miljoner, och en av de delstater som dra till sig flest besökare.

California Independent System Operator (CAISO), som övervakar delstatens elnät, utfärdade i veckan en ”nödvarning” där de bad invånarna att använda mindre ström mellan klockan 16.00. och 21.00.

Nätoperatören förväntar sig att energibehovet i veckan kommer att stiga överstiga rekorden som sattes 2006.

Temperaturerna i Kaliforniens Central Valley förväntas vara så höga som 46 grader i flera dagar, medan temperaturen i Los Angeles toppade 37 grader, ovanligt varmt för september.

Värme belastar elnätet genom att öka efterfrågan på luftkonditionering, och det gör kraftöverföringen mindre effektiv. 

Samtidigt har sommarens intensiva torka torkat ut reservoarer, vilket skär ner i normalt tillförlitlig vattenkraft.

I förra veckan undertecknade guvernör Newsom en lagstiftning som potentiellt tillåter statens sista kvarvarande kärnkraftverk att hålla öppet efter dess planerade stängning 2025 för att säkerställa mer kraft till energinätet.

Kommentarer är stängda.