Annons:

Booking.com är Sverigs bästa hotellbokningssajt

Det sista Wilhelmina Skogh-priset i kategorin bästa resesajt går till Booking.com. “Vårt mål är att minska friktionen när du ska resa”, säger Giuseppe Salomi landschef på Booking.com i Sverige.

Stämningen i det luftiga kontoret på Södermalm är mycket god när Travel News kommer förbi med guldinramade Wilhelmina Skogh-diplomet.

– Det finns likheter mellan oss och henne, säger Giuseppe Salomi landschef på Booking.com i Sverige när han tar emot priset.

– Vi är också entreprenörer som började i liten skala och har sedan dess växt. Hon ville locka brittiska turister till Sverige, vi vill också att människor ska upptäcka världen.

Wilhelmina Skogh byggde ensam upp en hotellkoncern utmed stambanan i Sverige på 1800-talet. Hon var öppen för ny teknik som telefon och centralvärme. Booking.com började på 90-talet med en handfull personer och några datorer i Amsterdam. Tanken var att skapa en bättre överblick när du bokar ett hotellrum. Den nya digitala tekniken var även i detta fall motorn i verksamheten.

– Vårt mål är att minska friktionen när du ska resa, säger Giuseppe Salomi. Han är från Italien och lär sig sakta svenska. En av hans morgonrutiner är Travel News. Fast han erkänner att han använder Google Translate för att förstå allt vi skriver.

Idag finns Booking.com över hela världen. Man har 198 kontor och 17 000 anställda. Booking.com är nummer 1 i världen när det kommer till hotellbokningar. Men verksamheten vilar inte på lagrarna.

– Vi måste hela tiden utvecklas. Artificiell intelligens och machine learning måste vi bli bättre på. Vi gör tusentals A- och B-tester. Mobilen blir allt viktigare. 2 av 5 bokar i mobilen.

Exakt hur den vanligaste bokningsresan ser ut vill Giuseppe inte berätta.

– Vårt mål är att tillfredsställa alla krav. De som vill ha ett hotellrum i natt och de som vill boka ett halvår i förväg. Vi måste alltid vara relevanta, oavsett om du vill ha bästa pris eller något annat.

För närvarande har Booking.com över 27 miljoner boende listade. Precis som konkurrenten Airbnb har man också privata hem. I Sverige finns 7862 listningar. Det är allt från hotell i Stockholms city till campingplatser och vandrarhem. Man skulle kunna tro att ett teknikbolag som Booking.com satte datorerna i första rummet. Men Giuseppe Salomi betonar gång på gång att det är de 17 000 anställda världen om som är avgörande om bolaget ska fortsätta vara framgångsrikt.

– Alla här har en egen utbildningsplan och ska lära sig mer. Vi mäts utifrån detta, avslutarGiuseppe Salomi.   

Wilhelmina Skoghpriset är ett resultat av Resegeometri/Nordic Benchs årliga mätning Svensk Privatresebarometern. Undersökningen ställer bland annat frågan ”Har du erfarenhet av någon av nedanstående bokningssajter?” (respondenten klickar för de sajter som stämmer). I en följande fråga anger man ”Vad är utmärkande för en bra bokningssajt enligt dig?”, se diagram nedan. Det som är viktigast är alltså ”Tydlig information om pris och innehåll”, ”Inga överraskande tillägg” och ”Användarvänlighet”.

I det avslutande steget får respondenten bedöma de sajter han/hon säger sig ha erfarenhet av ”Hur pass väl uppfyller dessa sajter dina kriterier för en bra bokningssajt?”. Detta på en elvagradig skala 0-10.

Resultaten summeras för respektive sajt vilket ger ett indextal som underlag för ranking.

Resegeometri/Nordic Bench är en oberoende part som förmedlar ”konsumentinformation” till de som ska boka en resa samt förmedla kunduppfattningar till sajtägarna så att de ska kunna förbättra sin sajt.

 

En kommentar

  1. hans: Varför visas det en 10-gradig skala på hotellen , när du som bott på ett hotell får gradera det på en 4-gradig skala?