Annons:

Annons:

En svensk Airbnb-värd hyr ut 26 dagar och tjänar 23 114 kr

Airbnb bjuder på ny svensk statistik från förra året. Förra året kom 490 000 Airbnb-gäster till Sverige. Det bör ge Airbnb en omsättning på minst en halvmiljard i Sverige.

Siffrorna, som är tillgängliga för alla inbegriper hela 2017 och är del av ett pågående engagemang i en ökad transparens mot lokala myndigheter. Siffrorna belyser de nedärvda fördelarna med hållbar turism för lokala familjer och samhällen, samt visar att det globalt sett finns 4.85 miljoner annonser för boende på Airbnb i fler än 191 länder. Den stora majoriteten av gästerna som väljer Airbnb säger att de gör det för att få uppleva en plats som en lokalinvånare (79 procent).Gäster upplever även att Airbnb är bekvämare än hotell i och med en större spridning av boende på destinationen. (89 procent).

Över hälften av de som använder Airbnb globalt (53 procent) säger att de pengar de sparade genom att använda Airbnb spenderades på ett lokalt företag. Nästan hälften av gästernas utgifter (44 procent) spenderades dessutom i samhällena de gästade, utspridda över hela staden, bortom hotellen och traditionella samlingsplatser för turister.

– I och med att såväl resande som turism växer snabbare än resten av ekonomin är det viktigt att så många som möjligt gynnas av detta – och just nu är inte all turism likvärdigt anpassad för alla. För att demokratisera fördelarna med resande erbjuder Airbnb ett hälsosamt alternativ till de resvanor som innebär att mängder av turister semestrar på samma ställe, vilket har plågat vissa städer under flera decennier, säger Chris Lehane, Global Head of Policy and Communications, AIrbnb.

I Sverige visar siffrorna följande:

 • Sverige har en levande community av värdar som välkomnat resenärer från över 150 länder till sina hem och samhällen.

 • I Sverige tjänade den typiske värden i genomsnitt 23 114 kr på att hyra ut sitt utrymme 26 dagar per år.

 • Sverige välkomnade ca 490 000 gäster förra året, medan 672 000 personer reste från Sverige till andra destinationer

Stockholm

 • Resenärer från över 143 länder besökte Stockholm under 2017

 • Den typiska värden tjänade 25 394 kr på att hyra ut sitt utrymme 28 dagar per år

 • 180 000 gäster besökte Stockholm förra året

 • 274 000 personer reste från Stockholm till andra destinationer

Göteborg

 • Resenärer från över 112 länder besökte Göteborg under 2017

 • Den typiska värden tjänade 19 956 kr på att hyra ut sitt utrymme 25 dagar per år

 • 60 000 gäster förra besökte Göteborg förra året

 • 82 000 personer reste från Göteborg till andra destinationer.

Här finns ännu mer data.

6 kommentarer

 1. Peter Hellman: Det är exkl transporter och andra rmervärdetjänster.- innebär att siffran borde vara minst 25-35% högre... Blir över en miljard sek.... Peter Hellman Svara
  • Viggo Cavling: Det kan säkert stämma. Airbnb är en jätte. Svara
 2. Kalle: Så fuskar man med airbnb skatten! https://digital.di.se/artikel/ny-rapport-sa-fuskar-svenskarna-med-airbnb-skatten Svara
 3. Stefan: AirBnb skriver inte "gäster" i sin statistik, utan "Guest arrivals". Om jag fattat rätt betyder det att när någon hyr en lägenhet så räknas det som en "Guest arrival", även om det är flera personer som bor där. Antalet verkliga gäster är alltså flera gånger högre. Det vore också intressant att veta hur många nätter man stannar. Svara
 4. Karin: Var kan jag hitta AirBnB statistiken? Svara
  • Viggo Cavling: Nu med länk. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

6 KOMMENTARER ÖPPNA
Travel Consultant to FCM Travel Solutions Sweden
Sista ansökningsdag:
11 december 2019
Vi söker en Vikarierande Systemspecialist
Sista ansökningsdag:
15 december 2019
På nytt jobb