Annons:

Premium

Färgstarka nya hotellkoncept

Hållbart eller färgstarkt. Två nya hotellkoncept satsar nu på att växa och närmar sig Norden genom att först satsa på Köpenhamn. Text: Janne Sundling

I förra veckan öppnade 25hours Hotel i centrala Köpenhamn, den tyska hotellkedjans första i Norden. De gör det på Købmagergade, som korsar Strøget vid Amagertorg, och som allt mer tar över som Köpenhamns främsta shoppinggata.

Hotellbyggnaden hörde för länge sedan till Den Kongelige Porcelænsfabrik, och nutida Royal Copenhagens flaggbutik ligger just runt hörnan vid Amagertorg. Men byggnaden har i årtionden använts som universitetsbyggnad för teologer och jurister. 

Utländska gäster som haft en föreställning om danish eller scandinavian design får förmodligen en chock när de träder in här. Eller som de själva uttrycker det är ”allt annat än Nordic Chic”. För mest av all kännetecknas hotellet av färg.

Tyska 25hours Hotel står bakom hotellet som har 243 rum. Och de förklarar att hotellmiljön ska kännetecknas av passion, konst och vetenskap. Det finns till exempel ett Charles Darwin-rum men också ett Library of love. Och i Vinyl Lounge ska man kunna spela den musik man föredrar.

25hours Hotel öppnade först i Hamburg och har i dag 15 hotell främst i Tyskland men även Paris, Florence, Dubai och nu Köpehamn. Där ska det bli ett 1 hotel till 2024 på Papirøn.

Kedjan hör hemma i hotellkoncernen Ennismore, startad av Sharan Pasricha, som utvecklat flera hotellkoncept, som bland annat brittiska Hoxton. Förra året gick de samman med franska Accor, där Ennismore ska utveckla hotellkoncept och Accor stå för affärsutveckling.

Köpenhamn

Köpenhamn är också målet för en etablering av amerikanska 1 Hotel. De satsar på hållbarhet ned i minsta detalj.

När det tog över och gjorde om Thompson Hotel i Toronto som öppnades förra sommaren skulle det ge plats för ett möte mellan lyx och ekologisk anpassning. Delar av möblemanget ska till exempel var gjorda av träd som var skadade och ändå skulle fällas ned. Plastflaskor är portade, i stället används vattenflaskor gjorda av återvunna vinflaskor.

Thompson Hotel i Toronto.

Restaurangen på hotellet ska ha 100 procents återvinning, komposterat avfall används i trädgården där man också odlar kryddor. 95 procent av råvarorna ska vara lokala med högst tio mils transportväg. 

1 Hotels har i dag åtta hotell i Nordamerika och planerar för hotell i London, Paris, Melbourne, Kreta i Grekland, Mexiko och i Köpenhamn. De ägs av riskkapitalbolaget Starwood Capital som har inriktad sig på hotell och fastigheter och bland annat var tidigare ägare av svenska SveaReal Fastigheter.

Enligt en studie från 2018 av forskare vid University of Sydney fann att global turism står för cirka åtta procent av världens globala utsläpp av växthusgaser. Enligt Sustainable Hospitality Alliance, står hotell specifikt för cirka 1 procent av de globala koldioxidutsläppen – och den förutspås öka.

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium!

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium