Annons:

Flärd och mod ska lyfta Haymarket

I dag tisdag öppnade Scandics första signaturhotell – Haymarket i Stockholm, med inredningen inspirerad av fastighetens historia. Av de 405 rummen är 75 fönsterlösa – och de prissätter hotelldirektör Lars Sandberg med mod.

Det finns inga Scandicloggor någonstans på Haymarket vid Hötorget i Stockholm, tillägget ”by Scandic syns inte för gästerna. Och målsättningen från hotellbolaget skäms inte alls för sig.

– Vi vill vara ett lifestylehotell i världsklass, och Stockholms mest omtalade och berömda hotell, berättar Haymarkets hotelldirektör Lars Sandberg.

Målet är att attrahera den ”moderne, kräsne och resvane resenären”. Hotellet, i det som förut var PUB-varuhuset, har hämtat inspiration från fastighetsn historia som just handelsplats. Och från den mest kända person som arbetat i huset och på PUB.

– Vi har hämtat mycket inspiration från film, Greta Garbo är ju husets mest kända medarbetare. Och vi har återställt mycket av 20-talets uttryck, arkitekturen var ganska illa åtgången innan. Där tycker jag att vi har gjort en välgärning.

Lobbyn, med entré från Hötorget.

Lobbyn, med entré från Hötorget.

De 405 rummen finns i fem olika färgställningar. När Travel News kikar runt går vi i rum som går i lila, med ljusa ekgolv. På väggarna hänger fotokonst och kranarna i badrummen är i roséguld.

Före ombyggnaden var det hotell i delar av fastigheten, ett tidigare Ricahotell. Av rummen saknar 75 fönster och går under benämningen Sleepers. De är större än standardrum, cirka 20 kvadratmeter, och har utrustats med fullt ställbara sängar från Youbed. Lars Sandberg satsar på att ta mer betalt för dem än de mindre rummen med fönster.

– Rummen var där, så vi resonerade: vad kan vi addera så att gästen får ett mervärde, så vi slipper sälja dem som traditionella kabinrum? Det är bra sovstandard och extra stor tv-skärm. De har inget besvärande dagsljus. Vi får se hur marknaden reagerar.

Den största sviten är på 50 kvadratmeter och har en tillhörande takterrass.

Ett plan är eventvåning med sex möteslokaler, varav en biosalong. Som mest får man plats med 600 personer i mingel om man öppnar väggarna mellan lokalerna.

Baren Americain, inspirerad av filmen Casablanca.

Baren Americain, inspirerad av filmen Casablanca.

I Haymarket finns tre restauranger: Det amerikanska brasseriet Paul’s en trappa upp, döpt efter PUB:s grundare Paul Urbanus Bergström, där också frukostbuffén kommer serveras. På entréplan finns baren Americain, inspirerad av filmen Casablanca, och kaféet Gretas, döpt efter Greta Garbo. De har varsin uteservering mot Hötorget med plats för 75 gäster var.

– Nu har vi öppnat, de första gästerna har checkat in – det känns fantastiskt.

Kaféet Gretas, med utsikt mot Hötorget.

Kaféet Gretas, med utsikt mot Hötorget.

Kommentarer är stängda.