De största hotellföretagen i Sverige blev ännu större 2016. Det visar Travel News årliga kartläggning av den svenska hotellbranschen.
Den sammanlagda omsättningen för listans 50 bolag ökade med 11,3 procent till 23,2 miljarder kronor jämfört med 2015. Samtidigt ökade resultatet efter finansnetto med drygt 18 procent och landade på 2,3 miljarder kronor. Av 50-listans bolag redovisade sju en förlust ifjol, att jämföra med fem 2015.
Sträcker vi jämförelsen ytterligare ett år tillbaka och jämför med 2014 har omsättningen ökat med 13 procent medan resultatet efter finansnetto har mer än fördubblats för de 50 största hotellföretagen i Sverige. 2014 var Carlson Rezidor Sverige och Hilton Slussen inräknat i den sammanlagda summan varför jämförelsen haltar något (se separat faktaruta).
De fem största bolagen ökade alla sin försäljning 2016 jämfört med 2015. Mest tillväxt hade listans femma Ligula Hospitality vars omsättning växte med hela 28,9 procent till drygt 812 miljoner kronor. Ökningen förklaras främst med att Norse Hospitality Group konsoliderades i företaget under 2016, vilket innebar ett nettotillskott på tolv Good Morning-hotell i koncernen. Enligt Ligulas ägare Uwe Löffler har tillväxten fortsatt under 2017, både organiskt och genom förvärv.
– Vi växer starkt i Köpenhamn där vi har gått från två till fyra hotell. Även i Stockholm och Göteborg ser vi en bra tillväxt, säger han.
Hur ser det ut i Malmö för er del?
– Malmö är en tuff marknad eftersom det har tillförts mycket kapacitet de senaste åren. Samtidigt har Köpenhamn också har fått fler hotellrum vilket betyder att den overflow från den danska huvudstaden som Malmö alltid levt på blivit mindre.
Även listans fyra Gothia Towers, svarade för en kraftig tillväxt 2016, plus 24,6 procent jämfört med 2015 till drygt 1,25 miljarder kronor.
– Vår satsning på den globala marknaden har börjat ge effekt och under 2016 arrangerade vi flera stora företagsevent. Vi ser en fortsatt positiv trend och att förfrågningarna blir större. 2016 var dessutom ett bra mässår, säger Carina Dietman, kommunikationsdirektör för Svenska Mässan-koncernen i Göteborg där Gothia Towers ingår.
Är det någon särskild marknad som växer starkare hos er?
– Vi har flest företag från Europa, men vi får allt fler förfrågningar från USA och Asien, säger hon.
Störst är som vanligt Scandic vars omsättning för segment Sverige ökade med 13,4 procent till 5,6 miljarder kronor, samtidigt som det justerade rörelseresultatet ökade från 828 miljoner kronor 2015 till 975 miljoner i fjol (resultatet efter finansnetto på nära 1,5 miljarder kronor som redovisas i tabellen gäller Scandic Hotels Aktiebolag). Revpar för segment Sverige ökade med 7,5 procent till 693 kronor. Siffrorna förklaras av Scandics Sverigechef Peter Jangbratt som en ”kombination av flera saker”.
– Vi öppnade två stora hotell under våren 2016, Scandic Continental och vårt första signaturhotell Haymarket by Scandic med ungefär 400 gästrum vardera och stor mötes- och eventkapacitet. Tidigt på hösten blev också Grand Central by Scandic vårt andra signaturhotell i samband med att vi öppnade Vasateatern efter en omfattande renovering, säger han och fortsätter:
– Tillsammans med våra långsiktiga strategier och en uppåtgående konjunktur kunde vi lämna in ett bra resultat 2016 för Scandic i Sverige.
Tillväxten i Scandics Sverigeverksamhet har fortsatt in i 2017 med en ökad nettoomsättning på 8,8 procent till 2,8 miljarder kronor för det första halvåret (januari-juni). Det justerade rörelseresultatet har under samma period ökat med 9,6 procent till 389 miljoner kronor.
Scandics tidigare koncernchef Frank Fiskers som slutade i somras skrev i senaste halvårsrapporten att antalet sålda rum under perioden januari-juni steg med 4,8 procent på den svenska marknaden. Revpar ökade samtidigt med 4,2 procent drivet av både högre beläggningsgrad och högre genomsnittligt rumspris.
Hela Scandickoncernens omsättning ökade med 7,3 procent till 13,1 miljarder kronor 2016, och det justerade rörelseresultatet förbättrades med 21,5 procent till 1,51 miljarder kronor. Även här har tillväxten har fortsatt in i 2017 med en ökad nettoomsättning på 13,6 procent till 6,86 miljarder kronor första halvåret (januari-juni). Det justerade EBITDA-resultatet ökade under samma period med 20,8 procent till 615 miljoner kronor jämfört med föregående år.
För listans tvåa, Nordic Choice Hotels, landade omsättningen på 4,8 miljarder kronor 2016, en ökning med 10,3 procent jämfört med året dessförinnan. Dessutom förbättrades resultatet för den svenska verksamheten med 29,12 procent till nära 302 miljoner kronor.
Katalin Paldeak, operativ direktör på Nordic Choice Hotels, kallade ifjol Sverige för ”lokomotivet som räddade hotellkoncernens resultat 2015” när oljekrisen slog till mot den norska marknaden. Beskrivningen visar sig gälla även i år.
– Ja, det stämmer gott in på 2016 också. 2016 var ett starkt år för Nordic Choice och Sverige var en viktig bidragsgivare. Stockholm är och förblir den dominerande staden i Sverige vad gäller omsättning och resultat. Vi hade en fin utveckling mot marknaden där speciellt några cityhotell levererar långt över våra förväntningar, säger hon.
Nordic Choice hade dock ett bra 2016 även i de andra storstadsregionerna, enligt Katalin Paldeak.
– Göteborg och Malmö levererade också ett väldigt starkt år där hela marknaden var upp över 8 respektive 9 procent på revpar. I Malmö drevs utvecklingen av Clarion Malmö Live.
Hur ser utvecklingen ut i år?
– I Göteborg fortsätter marknaden upp, men vi inte sett samma starka utveckling i Stockholm och Malmö. Efter en stark sommar började trycket i Stockholm dala och vi tror att den kraftiga kapacitetsökningen påverkar revpar negativt på kort sikt. I Malmö säljs ungefär lika många övernattningar som 2016 men med fler rum på marknaden och marginellt lägre snittpriser går revpar ner. Men Quality Hotel View och Clarion Live sticker ut och har en fin ökning, säger hon.
Elite Hotels behåller tredjeplatsen med en omsättning på 2,17 miljarder kronor (+5,5 procent) och ett resultat efter finansnetto på 238 miljoner kronor. Precis utanför topp 5 placerar sig First Hotels med en omsättning på 741 miljoner kronor (+10,7 procent). First Hotels lämnar inga resultatuppgifter för den svenska verksamheten.
Se hela topplistan här.
Carlson Rezidor Sverige och Hilton Slussen
Carlson Rezidor Sverige, som 2015 omsatte 1,3 miljarder kronor, lämnar inte längre nyckeltal för den svenska verksamheten och saknas därför i årets tabell.
Även Hilton Slussen, som 2015 hade en omsättning på 135 miljoner kronor har fallit bort. Detta på grund av att hotellet inte längre är ett eget aktiebolag utan en filial till ett engelskt bolag som ingår i Hiltonkoncernen. Siffrorna för Hilton Slussen är därför inte längre publika, enligt hotellets finanschef Andreas Wiberg.