Annons:

Gästnätterna slår alla rekord

Antalet gästnätter på svenska hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser uppnår i år nästan 45 miljoner stycken och slår därmed tidigare rekord. Främst beror ökningen på att svenskarna bor på hotell oftare, men även stormen Gudrun har haft ett finger med i resultatet.

Gästnätterna på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser slår alla rekord i år med nästan 45 miljoner gästnätter, enligt en analys från Turismens Utredningsinstitut, TUI.
– Det tidigare rekordet från 2003 på 44,1 miljoner gästnätter slås med bred marginal. Uppgången är glädjande eftersom utvecklingen gjorde en dipp 2004 och gick ned till 43,8 miljoner gästnätter, säger Ossian Stiernstrand, vd för TUI.
Gästnätterna för de svenska hotellen har ökat med 5,2 procent, medan de för vandrarhemmen ökat med 4,1 procent och campingplatserna med 5,2 procent. Stugbyarna har däremot sett en minskning på två procent.
Den kraftigaste regionala ökningen har varit i Kronobergs län där stormen Gudrun spelat en stor roll. De som jobbat med att ta hand om stormfällt virke har bidragit till ett kraftigt ökat antal gästnätter i länet. Sammanlagt har länet haft drygt 703 000 gästnätter.
– Det har också varit positivt för restauranger och handel i länet. Men effekterna av Gudrun har också intresserat turister. Världens största virkeslager i Byholma utanför Ljungby har lockat både svenskar och utlänningar, säger Berit Christoffersson.
I absoluta tal har ökningarna varit störst i Stockholm, Västa Götaland och Dalarna. Enligt TUI:s analys beror ökningen av kommersiella gästnätter främst på en ökning av svenskar på hotellen, skriver DI.

Kommentarer är stängda.