Annons:

Premium

Hotellentreprenörerna öppnar hotell i pandemin

I Travel News Talks möter vi aktuella och intressanta människor från både resebranschen och näringslivet och djupdyker i omdiskuterade ämnen. Joakim Gip från Ten Hotel och Tea Pettersson från hotell Frantz och Ruth är studion och berättar om hur det är att öppna hotell mitt i en pandemi.

Har du ännu inte hunnit se avsnittet när hotellentreprenörerna gästar Travel News Talks? Här guidar vi dig i de viktigaste och mest omtalade delarna i avsnittet. 

Du är ny i hotellbranschen Joakim Gip, varför sökte du dig dit? 

– Jag började faktiskt min utbildning på en hotellskola på 80-talet och började min karriär där, men sedan blev jag marknadschef på H&M och var där i många år. De senaste åren har jag bott i HongKong och jobbat med underkläder och nu är jag tillbaka i Sverige och då blev det hotell igen. 

Berätta om Ten Hotel: 

– Det är det första hotellet av ett flertal hotell som jag planerar att öppna. Vi öppnade 1 april och är glad över att vi inte öppnade tidigare än så, det är väldigt lugnt hittills så vi hoppas att det drar igång lite mer inom de närmsta månaderna. Hotellet är väldigt stort med 194 rum och är ritat av arkitekten Andreas Martin-Löf och den är gjord i plåtfasad. Det som skiljer byggnaden är rummen är byggda på en fabrik i Kungsör, så vi har haft en lite omvänd process där vi började med rummen för 2,5 år sedan. 

Hur påverkas byggkostnaden med en sån process? 

– Det är svårt att säga, det finns en schablon som jag fått lära mig att ett hotellrum kostar 1,5 miljon kronor och vi ligger på under 1 miljon per rum.

Ten Hotel är lite av ett affärshotell, vad tror du om framtiden för affärsresor?

– Jag tror inte att affärsresor kommer att försvinna, en stor del har försvunnit, men det finns fortfarande en marknad. Vi är hoppfulla och tror att det kommer tillbaka. Vi har sett att det har blivit ett uppsving på torsdag till söndag-bokningar och något som ligger mig varmt om hjärtat är sport och aktiviteter, vi har en ganska stor gyminvestering och 18 banor padel bredvid oss samt diverse tennisbanor och golfbanor, så vi ser nu att vi ännu inte bokat så många affärsresenärer utan mer folk som vill spela padel och vill vara borta ett dygn. Över tid så tror jag ändå att vår stora buisness kommer att vara affärsresenärerna. 

Är Ten Hotel hotellbranschens Ryanair?

– Det är en tolkning men vi försöker starta ett hotell som håller hög kvalitet till ett marknadsmässigt bra pris. I Upplands Väsby har vi inte citypriser till att börja med, men vi är absolut inget lågprishotell och det har vi aldrig velat bli. 

Tea Pettersson, du har varit i hotellbranschen länge?

– Hela familjen började med ett hotell i Vadstena, sedan har vi sålt hotell i Motala och Linköping till Nordic Choice och sedan kom vi till Stockholm. Jag och min syster står för driften av två hotell, Hotell Frantz och Ruth som öppnar i Vasastan 1 juli.

Varför vill man jobba i hotellbranschen? 

– Man får göra allt kul, man får hålla på med inredning, människor, både personal och gäster, samt mat och vin. Det är så många dimensioner som är så roliga, säger Tea Pettersson. 

Hotell Frantz öppnade precis innan pandemin började, berätta om den resan:

– Vi upptäckte att ett hotell som Frantz, ett boutiquehotell, som passar leisuregästen bra har klarat sig bättre än många andra hotell i Stockholm. För det andra hotellet har det gått betydligt tuffare. 

Vad kostar det att fixa ett rum på Hotell Frantz?

– Vi har väldigt olika kostnader eftersom vi bygger originella rum på både Ruth och Frantz.

Vill ni bygga en kedja i framtiden? 

– Ja det vill vi. Vi har sett att det finns ett hål att fylla där med den prestigelösa och personliga lyxen som vi är bäst på, så vi vill såklart växa. Gäster har blivit bättre på inredning, mat och vin och ställer därför högre krav på hotellen, vi kommer att satsa ännu mer på leisureresenärerna i framtiden. 

Var är ni om två år? 

– Jag hoppas att vi åtminstone har tre hotell i Stockholm, säger Tea Petterson som för tillfället har två hotell i form av Hotell Frantz och Ruth. 

– Vi har redan hotell två och tre i diskussionerna, men nu gäller det att få det första att funka med tanke på läget vi befinner oss i. Vi har inga utomstående krav på oss att växa, säger Joakim Gip.