Annons:

Icehotel satsar på vindkraft för att bli CO2-negativt

Icehotel gör en stor miljösatsning fram till 2015 och ska bli självförsörjande med miljövänlig el genom att bygga ett vindkraftverk. Även ishotellets övriga miljöbelastning, i form av skotrar och bussar till och från flygplatsen, ska omvandlas till ett värde och kompenseras genom produktionen av förnyelsebar energi i vindkraftverket som tillförs det vanliga elnätet.

– Vi kommer att kontrollera vår egen energiproduktion och bidrar till en ökad produktion av miljövänlig el och blir i prakten koldioxidnegativa, säger Dan Björk, marknads- och försäljningschef på Icehotel.
Miljöarbetet ska genomsyra all verksamhet på Icehotel. Inför årets säsong har exempelvis ishotellet investerat i en tvättstuga för 7 miljoner för att minska transporter till och från tvätterier.
– Den allra viktigaste delen av miljösatsningen är att spara energi, betonar Björk.
80 procent av Icehotels anläggning drivs i dag på el från bergvärme, som ska kompletteras med en mini-bioenergianläggning där bränslet är skog från vildmarken runt Jukkasjärvi. Även solvärmepaneler ska utnyttjas under sommarhalvåret. Somvärmen leds ner i berget och omvandlas till energi.
Hela miljöarbetet sker i samarbete med Gävle Energi, som under nästa år ska analysera Icehotels totala energi- och miljöbelastning, inklusive klimatutsläpp från skotrar och bussar till utflykter och flygplats.
– Den totala miljöbelastningen ska omvandlas till ett värde som vi ersätter med förnyelsebar energi genom vindkraftverket. Det här är ett miljökoncept som går att överföra till vilken konferensanläggning som helst och vi kommer gärna att dela med oss av vår kunskap, säger Dan Björk.

Kommentarer är stängda.