Annons:

Premium

Nu dras sömnturisterna till lyxhotellen

Att man kan vara sömnlös i Seattle har berättats på film, eller att vara Lost in translation och nattvaka på ett hotell i Tokyo. Men vid yttersta Atlantkusten i Nordamerika kan man nu åka på sömnretreat på lyxhotell. Text: Janne Sundling

Karin Boye visste det redan 1927: ”På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång”, skrev hon i välkända ”I rörelse”.

Spektakulära lyxhotellet Fogo Island Inn, som ligger så långt österut man kan komma vid Atlantkusten, ordnar i mars ”The Secrets of Sleep: A Life-Changing Retreat” under fyra dagar.

Enklaste dubbelrummet på Fogo Island Inn kostar motsvarande 18 000 kronor natten, fast minimum är att boka tre nätter. Fast då ingår allt utom alkohol, exklusiva luncher och middagar, aktiviteter och event, som att slöjda sin egen träslev, titta på valar eller ägna sig åt ishavsfiske. Dock ingår inte sovretreatet, för det får man betala ett tillägg på motsvarande 8 000 kronor. 

Fogo Island Inn är speciellt, ska sägas. ”Det kanske enda som hindrar Fogo Island Inn från att bli världens mest kända designlyxhotell är dess avlägsna läge, på en liten ö utanför Newfoundlands kust, närmare Grönland än Montreal eller New York”, sammanfattar Guide Michelin. ”Ultrahip hotel”, beskrivs det på Google Maps.

Fast nu hamnar inte vinsten av dyra hotellnätter i händerna på någon hotellmagnat som tänker bygga en kedja av hotell. Den går till Shorefast, en stiftelse med syfte att utveckla ekonomin och sysselsättning på ön Fogo som sedan länge fått se den traditionella näringen i torskfisket att försvinna. Hotellet är också noga med att berätta vad pengarna går till.

Bakom stiftelsen Shorefast står Zita Cobb och två av hennes bröder. Hon skapade sin förmögenhet som chef för ett amerikanska bolag i fiberoptik, men hoppade av och återvände till hembygden på Fogo.

Hotellbyggnaden i sig, som stod klar 2013, beskrivs i Kanada som ”skandinavisk” och de har inte fel. Arkitekten bakom hotellet var norsk-kanadensaren Todd Saunders, själv uppväxt i provinsen New Foundland and Labrador, som Fogo tillhör. Men han är numera verksam i Bergen. 

Vågskvalpet från Atlanten borde i sig borga för god sömn. Men i mars kan de mer svårsövda få lyssna på bland annat Colleen Carneys klokskap, hon är chef för sömn- och depressionslaboratoriet på universitetet Ryerson i Toronto. 

– Vi får ofta höra från våra gäster att ”jag har aldrig sovit bättre”, och vi vet att vårt hotell befrämjar avslappning och reflektion. Vi har en speciell miljö när det handlar om kvalitetssömn och välbefinnande. Och vi vet att naturliga lösningar för att få bättre sömn är eftersökta, säger Amanda Decker-Penton, hotellchef till The Globe and Mail.

Även om de flesta tänker som Karin Boye, att ställen där man sover blott en gång (eller tre nätter på Fogo) ger bättre sömn, tror Fogo Island Inn på sovturism; en semester kan också ha det uttalade syftet att få bättre sömn. 

Och de är inte ensamma. Ellerman House i Kapstaden öppnade speciella ”sömnrum” 2020. Alla elektronik har tagits bort från rummen, och gästerna möts av ett ”sovpaket” med badsalt, kamomillte, lavenderdofter och salvor som ska vara sömnbefrämjande.

– Vi vill att gästerna ska ta med sig upplevelsen hem. Vår sömnritual är till för att uppmuntra gästerna till god sömn under resten av deras liv, förklarar Ellerman House välbefinnandechef Vicky Dennett på deras hemsida.

Hotellen har köpt premiummadrasser i åratal, men nästa våg av sömnresor beskrivs som mycket mer detaljinriktad. 

– Sömnprogram var ursprungligen förknippade med wellnessretreat för att uppnå en hälsosammare livsstil, säger Misty Belles, vicepresident för global PR för Virtuoso, ett konsortium för lyxresor. 

– Tidigt under pandemin såg vi trenden med godnattsagor med kändisar komma, vilket var ett erkännande av att ingen sov lugnt. Hotell svarar genom att skapa sömnprogram som säkerställer en bättre nattsömn under vistelsen och vissa går det extra steget att tillhandahålla coachning och tekniker som gästerna kan ta med sig hem, säger hon till The Globe and Mail.

Cadogan Hotel i London har ett nytt samarbete med den lokala hypnoterapeuten och sömnexperten Malminder Gill. Deras ”sömnconciergetjänst” erbjuder en meditativ inspelning, en kuddmeny, en tyngdfilt, doftande kuddar och te vid läggdags. 

Rosewood på Bermuda erbjuder sedan 2020 en tre timmar lång ”sovgottresa” för dem som ”vill bekämpa stress, ångest och sömnlöshet som människor upplever under dessa osäkra tider”, det inkluderar en konsultation med en lokal sömnterapeut och massage. 

Peninsula i Chicago bestämde sig nyligen för att återinföra sin sömnstödsterapi, en serie med massage, näsolja och guidad savasana – den sista viloställningen i yoga.

IHG Hotels & Resorts har meddelat att de installerar dygnsbelysning – som är baserad på människors 24-timmars inre klocka – i sina rum för att uppmuntra vakenhet på dagen och sömn på natten. 

Andra hotellkedjor söker sig till högteknologiska lösningar, som AI-tekniken ”Bryte Bed” som beskrivs som en ”vetenskapsbaserad, specialbyggd sömnupplevelse designad för att främja total avkoppling”.

Amerikanska Global Wellness Institute, beskriver sömnen som en “over-the-top wellness trend” och beräknar att ”hälsoturismen” i dag omsätter 639 miljarder dollar. 

Så ni fattar vad som är på gång. Eller för att travestera Karin Boye: ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är sömnen, som är mödan värd”.

Bildtexter:

Ägarna till Fogo Island Inn, Shorefast, använder en ekonomisk deklaration av vad rumspriserna går till och var de hamnar. 65 procent av intäkterna stannar kvar på ön. Råvaror till restaurangen, möbler och textilier är till större delen lokalproducerade. 

Lyxhotellet Fogo Island Inn med 29 rum öppnade 2013 och ligger så långt ut på Atlantkusten man kan komma. Platsen har beskrivits som ”världens ände”. Grönland ligger lika nära som Montreal i Quebec. Foto: Fogo Island Inn